Ејуп Нурковић: Бошњачка застава један од постојаних цвјетова у мозаику различитости

Бошњачка застава један је од постојаних цвјетова у мозаику различитости са којим се Црна Гора оправдано дичи, рекао предсједник Бошњачког вијећа у Црној Гори

Ејуп Нурковић (Фото: Бошњачко вијеће/Вијести)

Дан бошњачке заставе, 11. мај, један је од посебних датума који обиљежавају Бошњаци широм свијета, наводи се у саопштењу Бошњачког вијећа у Црној Гори.

„Бошњачка застава је наш понос и оријентир да одговорно радећи, штитимо и унапређујемо остваривање националних интереса – културе, образовања и укупних права важних за живот у пуном разумијевању, уважавању и хармонији са осталим народима и грађанима у Црној Гори, региону и шире“, казао је предсједник Бошњачког вијећа Ејуп Нурковић.

Из Бошњачког вијећа су истакли да овај датум има посебно значење, јер је „барјак понос и биљег једнога народа по којем се препознаје у мултиетничком и мултикултурном друштву“.

„Бошњаци као један од старих европских народа, у свом ходу кроз трусну балканску хисторију, на граници истока и запада, упркос тешким искушењима опстанка и останка на овим просторима био је и остао свој на своме. Вјековна негирања и присвајања, а посебно погроми и прогони оставили су дубок траг али и очврснули народно биће за понос на своју вјеру, језик, културу, обичаје и савремено стваралаштво“, казао је Нурковић и додао да и данас, „у вријеме оживљавања великонационалних претензија и наратива, Бошњаци својим патриотским дјеловањем, мерхаметом и толеранцијом несебично доприносе развоју демократског друштва које подразумијева његовање националног идентитета кроз све форме креативног остваривања у интересу народа и наше државе“.

„Бошњачка застава један је од постојаних цвјетова у мозаику различитости са којим се Црна Гора оправдано дичи пред међународном заједницом“, рекли су.

Из Бошњачког вијећа у Црној Гори честитали су Дан бошњачке заставе свим сународницима.

„С тога, драги Бошњаци у земљи, региону, дијаспори и читавом свијету, останимо своји у свему, јединствени под заставом слоге и националне зрелости“, саопштили су они.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 10. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар