Шкотска: Премијерка обећала нови референдум о независности

Премијерка Шкотске и лидерка Шкотске националне странке Никола Старџон најавила да ће тражити да се одржи ново изјашњавање о одвајању

Никола Старџон (Фото: BBC)

Премијерка Шкотске и лидерка Шкотске националне странке Никола Старџон изјавила је данас да ће истрајати у плановима да се одржи нови референдум о независности Шкотске, након што су резултати показали да ће њена партија победити на изборима за парламент Шкотске, мада неће имати већину.

„У нормалној демократској дебати, странке које на изборима нешто обећају и буду изабране морају да испуне те обавезе. Апсурдно је да у Шкотској изгледа имамо друге партије које су одлучне да блокирају странку или странке, које су добиле мандат”, рекла је Старџон за Би-Би-Си, преноси Танјуг.

Резултати избора показују да ће Шкотска национална странка, заједно са Шкотском Зеленом партијом, имати значајну већину посланика који се залажу за независност, преноси Ројтерс.

СНП, којој би ово био четврти мандат на власти, најавила је да ће тражити да се одржи ново изјашњавање о одвајању од Велике Британије уколико освоји већину у парламенту који има 129 посланика.

Ово би могло да изазове сукоб са британским премијером Борисом Џонсоном, који одбија могућност таквог изјашњавања јер каже да су се Шкоти већ определили 2014. године да остану у Великој Британији, додаје Ројтерс.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 5. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар