Данска избеглицама из Сирије ускратила боравишне дозволе

Одлука запрепастила и престрашила Сиријце у Данској, који имају много разлога да се плаше одласка кући, пише Гардијан

Протест сиријских избеглица испред шведске амбасаде у Копенхагену (Фото: Јенс Дреслинг/АП фото)

Данска је постала прва европска држава која није обновила боравишне дозволе боравка за избеглице из Сирије, тврдећи да су нека подручја у тој ратом разореној земљи сада сигурна за живот.

Одлука је запрепастила и престрашила Сиријце у Данској, који имају много разлога да се плаше одласка кући, наводи лондонски Гардијан.

Оваква одлука је погодила и Месбах Мшлим, мајку троје деце, са најмлађом кћерком, петогодишњакињом која је рођена у Данској.

Ова породица би требало да се врати у Дамаск, у дом који више не постоји, у насеље које је уништено у рату и у земљу која је затворила врата за све који су отишли у избеглиштво, преноси лондонски лист.

„Не знам где да се вратимо. Како да заштитим своју децу у Сирији”, пита се Мшлим, једна од преко 100 држављана Сирије који живе у Данској и који губе статус избеглице, преноси Танјуг.

Рат још бесни у многим деловима Сирије, а власти у Копенхагену прећутно су то препознале када су дале политички азил свим мушкарцима који би могли бити позвани на извршење принудне војне обавезе.

Оваква политика данских власти је заштитила од губитка статуса избеглице два најстарија сина Мшлиме, 19-годишње близанце, али њени адвокати морају да се боре да се петогодишњој кћерки дозволи да остане у Данској.

Злогласна сиријска полиција, која је помогла да се угуши побуна против Асада 2011. године и која се оптужује за мучења и убијања током рата и даље је страх и трепет у Сирији, пише Гардијан.

Економија је у непрекидном паду што додатно отежава ситуацију повратницима за које се генерално сматра да су политички компромитовани и због тога теже успевају да пронађу посао и преживе у девастираној Сирији.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Ma ne brinite nista, nasa vrata su vam uvek otvorena…Nismo valjda dzaba odlazili da bi nasi gradovi i sela zvrjali prazni?!

Оставите коментар