САНУ: Скуп „Пројекат Јадар – шта је познато“

У случају изградње рудника Србија би постала значајно налазиште тог ресурса из кога се праве батерије за електричне аутомобиле, тврди Зорана Михајловић

Фото: FoNet/Božana Pavlica

Рударство и заштита животне средине морају да иду заједно. Сматрам да Србија не треба да стоји у месту и одриче се напретка али технологија која се користи у рудницима мора да одговара принципима заштите животне средине.

То је изјавила је данас Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике на скупу „Пројекат Јадар – Шта је познато“ који је организовала Српска академије наука и уметности.

Према њеним речима, лежиште јадарита у нашој земљи спада у ред највећих у Европи, а с обзиром да се из тог минерала извлачи литијум Србија би, у случају изградње рудника, постала значајно налазиште тог ресурса из кога се праве батерије за електричне аутомобиле.

Она се запитала да ли је Србија довољно богата да се одрекне тако нечега и истакла да у свету расте потреба за литијумом те да ће до 2050. тражња порасти око 60 пута што ће утицати и на раст његове цене.

Она је истакла да је рудна рента у Србији ниска и да је треба повећати те да је предлог Министарства рударства и енергетике да она износи осам до 10 одсто од прихода. Такође, министарка Михајловић је нагласила да је у плану да Србија престане са производњом струје из термоелектрана за 20 до 30 година.

Председник Одбора за животну средину САНУ Владимир Стевановић нагласио је да, без обзира што се декларативно најављује да ће све у пројекту „Јадар“ бити еколошки безбедно, остаје читав низ питања која изазивају сумњу, јер је пројекат од почетка био нетранспарентан, а наводи о резервама литијума у Србији преувеличани.

На једну страну треба ставити колико коштају шуме, земљиште, које може да се уништи, на пример пренаменом у грађевинско земљиште, затим загађење вода, а на другу страну профит и видети шта Србија добија а шта губи – рекао је Стевановић.

Генерална директорка „Рио Сава експлорејшн“, ћерка фирме британско-аустралијске рударске компаније „Рио Тинто“ која врши истраживања могућности експлоатације јадарита у околини Лознице, Весна Продановић навела је да би постројење „Јадар“ требало да почне са радом 2027. године и истакла да је јадарит јединствен минерал који садржи литијум који је кључан за Европу и свет.

Она је изразила наду да ће пројекат „Јадар“ утицати на привлачење нових и повезаних инвестиција.

Рио Тинто је дошао у Србију због бора 2001. године и проналазак литијума није био неочекиван, али да тада то није био метал од посебног комерцијалног интереса, већ је то постао тек после 2010. године. Рудник ће бити подземни, а не површински коп, неће бити киселог отпада, процес прераде не генерише отпадна испарења, садржај токсичних метала у руди је низак а пројекат ће поштовати важећу законску регулативу – истакла је Весна Продановић.

Декан Шумарског факултета Ратко Ристић упозорио је да је Јадар веома плавно подручје и нагласио да је питање како ће се гарантовати да штетне материје са депонија не уђу у реку Јадар и дођу до Београда. Он је нагласио како је немогуће гарантовати да ће негативни утицаји бити локалног карактера.

Пројектом је посебно угрожен биодиверзитет јер се на том подручју налазе строго заштићене биљке и животиње а у околини се налазе и културна добра попут манастира Троноша и Тршића који су и део туристичке дестинације и од тога неће бити ништа ако се изгради рудник. Постоји и план о пресељењу локалног становништва. Данас се чула „ружичаста презентација“ Рио Тинта док сам ја од колега из света добио примере рада те компаније везано за исељавање становништва, загађења воде и ваздуха, масовних инфекција горњих дисајних путева, депоновања токсичних материјала, стварања јаловишта која су стални извори загађења. Што се мене тиче, отисак Рио Тинта у свету је неприхватљив – нагласио је Ристић.

Скуп „Пројекат Јадар – Шта је познато“ свој рад наставља сутра.

Више питања него одговора

У делу предвиђеном за питања представник удружења „Одбранимо реке Старе планине“ Александар Јовановић Ћута питао је зашто се разговара са „Рио Тинтом“ када је та компанија протерана из Португала и поручио да се такви у кућу не примају. Наводе о протеривању „Рио Тинта“ из Португала Весна Продановић, генерална директорка „Рио Сава експлорејшн“ је негирала. Она није одговорила на питања о арсену који се јавља као нуспроизвод приликом прераде руде а веома је токсичан, о количинама воде које су потребне и одакле ће се доводити за испирање сумпорне киселине, али је обећала да ће о томе јавност бити благовремено обавештена.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 6. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар