Влада Србије: Невакцинисанима 65 уместо 100 одсто накнаде за боловање од ковида

Влада је одлучила да ће право на 100 одсто зараде током боловања због ковида-19 имати само вакцинисани

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Влада Србије усвојила је на седници 6. маја Уредбу о подстицајним мерама за имунизацију, како би се грађани додатно мотивисали за вакцинацију против корона вируса.

У саопштењу на сајту Владе наводи се да је „додатна новчана подршка у износу од по 3.000 динара (25 евра) предвиђена за све грађане Србије који су до сада вакцинисани и све оне који ће до 31. маја примити бар прву дозу вакцине“.

Од 1. до 15. јуна преко сајта Управе за трезор биће отворен портал за пријављивање грађана за ову новчану помоћ, а након тога ће почети исплата, која ће трајати до краја јуна, саопштила је Влада.

„Новчану помоћ примиће и сви вакцинисани пензионери, као и они који то намеравају да ураде током маја. За њих ће исплата ићи по аутоматизму и није потребно да се пријављују“, наводи се у саопштењу.

Финансијску помоћ у износу од 3.000 динара за све вакцинисане најавило је 5. маја председник Србије Александар Вучић.

Одлуку је, како је рекао, донео након консултација са премијерком Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим.

Према подацима Владине канцеларије за електронску управу од 4. маја, у Србији је укупно дато 3,6 милиона доза вакцина, а ревакцинисано је 1.330.000 грађана.

Невакцинисанима 65 одсто накнаде за боловање

Влада је одлучила да ће право на 100 одсто зараде током боловања због ковида-19 имати само вакцинисани и они који, из здравствених разлога, не могу да буду вакцинисани.

„Остали запослени који се разболе од ковида-19 добијали би накнаду зараде за време боловања од 65 одсто зараде“, наводи се у саопштењу.

На седници је усвојен и текст Меморандума о разумевању између Владе Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о техничким условима и начинима електронске валидације потврда о извршеној вакцинацији против ковид-19 и потврда о извршеном тестирању.

Након потписивања овог меморандума, биће у употреби дигитални сертификати о вакцинацији, којим ће се знатно олакшати трансфер путника из обе земље и омогућити безбедно путовање и пословање у условима пандемије, саопштила је Влада.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Радио Слободна Европа, 6. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. “Влада је одлучила да ће право на 100 одсто зараде током боловања због
  ковида-19 имати само вакцинисани“?!
  Влада признала: И ВАКЦИНИСАНИ СЕ МОГУ РАЗБОЛЕТИ ОД КОВИДА!
  Ако се и вакцинисани могу разболети, онда је ајсно да су и они једнако као
  и невакцинисани – ПРЕНОСИОЦИ ЗАРАЗЕ!
  Чему онда вакцинација – од чега и кога она штити???
  Не штити ни од чега, већ даје могућност да се оствари боловање од 100% –
  што би могла бити једина “корист“ од вакцинјисања!
  Ово само будали може бити довољан разлог да се вакцинише неиспитаним
  вакцинама, и то писмену сагласност – потпис вакцинисаног?!

  12
 2. Како је могуће да вакцинисанима треба боловање због ковида? Чему вакцинација? Ово је само попуштање због става јавног мњења који је „врховни командант“ одмах испитао. Не постоји позитивна дискриминација. Они који не пристају на вакцинацију ће прво бити дискриминисани, затим кажњавани и на крају позатварани тотално обесправљени. То знамо. Нема то везе за медеицинским ефектима вакцине.

  10
 3. Шта оно беше Устав, равноправност и једнакост свих грађана пред законима? Срамото!!

Оставите коментар