Универзитет Сан Дијего: Ковид није респираторна, већ васкуларна болест

Студија, објављена у журналу „Сиркјулејшн рисрч“, прецизно објашњава како вирус оштећује ћелије васкуларног система

Фото: Гети

Чланови студијског тима са америчког Универзитета Сан Дијего тврде да имају доказ да ковид-19 није респираторна, већ васкуларна болест, преноси Јуроњуз.

Ово би могло, како се наводи, да објасни крвне угрушке у неким ковид пацијентима и симптомима као што су „ковид стопала“, која нису класичан симптом респираторних болести.

Студија, објављена у журналу „Сиркјулејшн рисрч“, прецизно објашњава како вирус оштећује ћелије васкуларног система.

Већ је познато да поред разних симптома, међу којима су и респираторни, постоје и кардиоваскуларни проблеми који погађају организам.

Тим који је радио на студији је показао како вирус напада васкуларни систем или крвоток. Протеин С у вирусу, „спајк“ (шиљак) који формира круну, напада рецептор АЦЕ2, оштећујући митохондрије које напајају ћелије енергијом и тако оштећују ендотела, која постављају крвне судове.

Научници су ово већ посматрали раније, али се досад није знао тачан механизам и улога С протеина. Потом су створили псеудовирус за потребе студије, који је имао само С протеин, али је и остатак вируса, како би показали у лабораторијским условима да је протеин довољан да изазове болест. Ефекти на респираторни систем су последица упале васкуларног ткива у плућима.

„Много људи мисли да је ово респираторна болест, али није. То би могло да објасни због чега многи људи доживе мождани удар и зашто неки имају проблеме у осталим деловима тела. Заједно за све је то што имају васкуларну подлогу“, рекао је асистент у студији, професор Ури Манор.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 7. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Да ли је у тумачењу прецизног механизма настанка кардиоваскуларних оштећења код корона болесника узета могућност и прекомерне употребе кортикостероида, која може довести до појаве тромбоза, као што је случај код спортиста?

Оставите коментар