Нова С: Повећане плате министрима и накнаде за чланство у управним одборима

Влада Србије је сама себи увећала плате од 2020. године у просеку за 10 до 30 одсто

Фото: Филип Краинчанић/Нова С

Упркос економској кризи која је због пандемије коронавируса погодила цео свет па тако и Србију, министрима у Влади Србије не само да су повећане плате, већ и накнаде за чланство у управним одборима и то за око 40 одсто, пише портал Нова.рс. То је случај са Фондом за развој у чијем управном одбору је готово половина Владе Србије.

Како је показала ранија анализа портала Нова.рс, Влада Србије је сама себи увећала плате од 2020. године у просеку за 10 до 30 одсто. Ту се не рачуна министар унутрашњих послова Александар Вулин коме је са променом министарства добио већу зараду за чак 140 одсто.

Плате министара у Влади крећу се од 100.000 динара па навише. Уз то један број њих добија и додатни новац на име чланства у управним одборима.

Како се може видети у званично објављеним имовинским картама чланова Владе, један број министара уз зараду добија и накнаду за чланство у Управном одбору Републичког Фонда за развој. На месечном нивоу то је сада износ од 58.000 до 60.000 динара, наводи овај портал.

Тај новац, како се додаје у тексту, добијају министри Анђелка Атанасковић, Томислав Момировић, Ирена Вујовић, Татјана Матић, Дарија Кисић, Бранислав Недимовић и Синиша Мали.

До 2020. накнада за чланство у УО Фонда за развој износила је од 42.000 до 44.000 динара, што значи да је у овој години увећана за око 40 одсто, наводи Нова.рс.

Тако, на пример, министар пољопривреде Бранислав Недимовић сада, као члан, добија око 60.000 динара, односно 18.000 више него претходних година.

Бранислав Недимовић (Фото: Фонет)

Министарка за културу Маја Гојковић уз министарску плату добија и око 65.000 динара као председница УО Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије. Њена колегиница из Владе, министарка правде Маја Поповић добија додатни новац за чланство у Високом савету судства и Државном већу тужилаца, наводи се у тексту.

С друге стране, министарка енергетике Зорана Михајловић не добија из буџета новац ни по једном основу, ни као министарка нити као чланица УО Фонда за развој. У Влади Србије има и оних који нису чланови управних одбора, бар према званично објављеним подацима Агенције за спречавање корупције. На том списку су, између осталог, министри Бранко Ружић, Александар Вулин, Никола Селаковић, Небојша Стефановић, Вања Удовичић, Марија Обрадовић…

Није тајна, нити новина, да се ангажовањем у разним комисијама и чланствима у различитим одборима, јавним функционерима знатно увећавају примања.

У управне одборе би сви радо да уђу, а разлози су више него јасни. Надокнаде су високе, не ради се много али ни често, наводи Нова.рс.

Министри у Влади нису једини који на тај начин увећавају своја примања. Та пракса се примењује на свим нивоима власти и није новина. Некада су надокнаде за чланство у појединим одборима јавних и државних предузећа биле астрономске, због чега су 2009. године ограничене на висину просечне зараде.

Нико никада није званично изашао са тачним податком о броју управних одбора у Србији, а посебно не о томе колико они коштају државну касу, каже се у тексту. Неке раније процене синдикалних организација биле су да тих одбора има бар 7.000 и да они грађане коштају пуно, односно да је реч о вишемилионским износима и то прерачунатим у евре.

Апсолутни рекордер Вулин са увећањем од 140 одсто

Подсетимо, председник Александар Вучић је прошле године најавио увећање плата у јавном сектору, али за највише 3,5 одсто. Та рачуница, међутим, није важила за чланове Владе Србије који су добили веће плате у просеку за 10 до 30 одсто. А испоставило се да у Влади има и оних који су пробили све границе.

Александар Вулин (Фото: Министарство одбране)

Апсолутни рекордер, како је Нова.рс већ писала, јесте министар унутрашњих послова Александар Вулин. Њему је плата у односу на претходну увећана за више од 140 одсто, са 92.246 динара, колико је примао као министар одбране, на 225.841 – колико сада прима као министар полиције.

Тако је Вулин, практично, највише плаћен члан извршне власти, јер рецимо премијерка Ана Брнабић месечно прима 128.320 динара, колико је била плаћена и у прошлом мандату, док председник Србије Александар Вучић прима плату од 157.262 динара.

Није познато да је и један министар до сада имао овако високу плату, те се намеће питање и чиме је оволику зараду заслужио, наводи Нова.рс.

Опрема: Стање ствари

(Нова С/Н1, 4. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар