Епископ бачки Иринеј: Поздрав „Догодине у Призрену“ није бесмислен 

За нашу цркву и народ једнака је важност и Дечана и Острога, и Србије и Црне Горе и КиМ, и Бачке и Срема и Баната, као и свих других крајева и крајина у којима српски народ вековима живи, изјавио епископ Иринеј

Епископ Иринеј Буловић (Фото: AP Photo/Darko Vojinovic)

У историји нема коначних решења, историјске околности су променљиве и већ су се у односу на крај прошлог века промениле, можда још увек недовољно, али ми не смемо да губимо стрпљење нити да се уморимо од трпљења, изјавио је епископ бачки Иринеј о будућности Косова и Метохије и српског народа на том простору.

„Поздрав ‘догодине у Призрену’ бесмислен је само за оне чија је историјска свест непотпуна, оштећена“, рекао је епископ Иринеј у интервјуу за „Блиц“.

Истакао је да наша држава помаже српски народ и чува мир и да је то више него довољно.

Епископ бачки је поручио да у јединству духовног простора једног народа нема градације и да не постоје важније и мање важне области.

„За нашу цркву и народ једнака је важност и Дечана и Острога, и Србије и Црне Горе и КиМ, и Бачке и Срема и Баната, као и свих других крајева и крајина у којима српски народ вековима живи као аутохтони народ“, навео је Иринеј.

О положају СПЦ у Црној Гори, епископ Иринеј је истакао да су литије у тој земљи биле манифестација потпуног јединства цркве и народа, а да је народ бранећи светиње и црквену имовину, бранио и одбранио сопствени национални, културни и у првом реду црквени, православни идентитет.

Епископ је навео да су у литијама Срби, као и они који се не осећају Србима, али су православни верници, убедљиво, бројношћу, упорношћу и ненасиљем доказали народну сувереност.

„Наш народ зна да је створио ту државу, бранио је од Турака, Млечана и потоњих освајача и да је слобода Цркве и народа неприкосновена и у Црној Гори и свугде. Они који и данас муте воду и мисле да могу да се играју са том чињеницом не раде добро ни за своју државу ни за који од тамошњих народа, а ни себи не чине добро“, поручио је Иринеј.

Осврнуо се и на ситуацију са пандемијом вирусом корона истичући да нам Бог и кроз болести пружа прилику да се покажемо као његови људи – покажемо љубав и помажемо једни другима.

Он каже да је наша држава у почетку примала пријатељску помоћ, а сада је у могућности да такву помоћ пружи земљама око нас и то је за пример, захвалност и угледање.

Поручио је да кроз прослављање Васкрса — за хришћане најзначајнијег догађаја у историји света, славимо нашу веру и наду да ћемо и ми Христовим путем, путем нашег васкрсења који, како каже, значи прелазак у вечни, блажени живот пун радости, пренео је Танјуг.

„А радости нема без ближњих, без заједнице са онима које волимо. Стога ми верујемо да ћемо у вечном животу бити са својим родитељима, прецима, пријатељима. То је Васкрс“, порука је Иринеја.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 1. 5. 2021)



Categories: Вести

Tags: ,

1 reply

  1. „Поздрав ‘догодине у Призрену’ бесмислен је само за оне чија је
    историјска свест непотпуна, оштећена“, каже епископ Иринеј у интервјуу
    за Блиц.”

    Владико!
    Зашто ”догодине у Призрену”, зашто не – САДА – ”ОВЕ ГОДИНЕ У
    ПРИЗРЕНУ”???
    Ако верујемо у – ”догодине”, а зашто не и – ”ОВЕ ГОДИНЕ”???
    Ако млако верујемо у – ”ове године”, неће бити ни – ”догодине”, већ
    – одгодине-догодине, и тако у недоглед!!!
    ”Гвожђе се кује док је вруће!”, а најврућије је ове године, јер ће се до
    следеће године /”догодине”/ охладити и не може се исковати потпуна
    слобода Косова и Метохије!
    Само млаки у вери одлажу за ”боља” времена – за сутра/”догодине”, а одлажу
    добро време – сада/данас – ”ову годину”!
    И у Оченашу се каже: ”…Хљеб наш насушни дај нам ДАНАС”.., а не ”сутра”
    – ”догодине”

    8
    5

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading