Виола фон Крамон: Разговараћу са Куртијем о гласању у Албанији

Потез премијера тзв. Косова Аљбина Куртија да гласа на изборима у Албанији има јаку политичку конотацију, оценила Фон Крамонова

Виола фон Крамон (Фото: Хајнрих Бел штифтунг)

Потез премијера Косова Аљбина Куртија да гласа на изборима у Албанији има јаку политичку конотацију и волела бих да разговарам са Куртијем о његовим мотивима за овакав гест.

Ипак, не мислим да ће ово имати озбиљније последице по наставак дијалога Београда и Приштине, рекла је за Данас Виола Фон Крамон, известитељка ЕУ за Косово.

Излазак премијера Косова на парламентарне изборе у Албанији и политичка порука коју је послао том приликом изазвала је оштре осуде званичника Србије као и критику Фон Крамонове која је овај потез означила као „неприхватљив“ у својој објави на Твитеру.

Известитељка за Косово је у изјави за Данас навела да може само да потврди оно што је већ рекла – да се не слаже са оваквим потезом. Она не види могућност да званичним путем реагује по овом питању, али истиче да ће радо разговарати са председником Владе Косова о његовим мотивима за слање овакве поруке.

„Потез премијера Косова Аљбина Куртија да гласа на изборима у Албанији има јаку политичку конотацију јер он није обичан грађанин са двојним држављанством. Према мом мишљењу, ако председник Владе једне државе гласа у суседној држави то не доприноси стабилизацији Западног Балкана. Ако будем имала прилику, волела бих да расправим са Куртијем који су били његови мотиви за овај потез. Не мислим да ће се гласање Куртија одразити на дијалог Београда и Приштине али је очигледно да не можемо да примењујемо двоструке стандарде на питање двојног држављанства за косовске Србе и за Албанце са Косова“, истакла је Фон Крамон.

Подсетимо, њена критика јавно упућена косовском премијеру била је једна од првих овако оштрих реакција известитељке ЕУ за Косово према званичницима косовске Владе.

Председник Владе Косова ускоро би требало да у Бриселу разговара са званичницима ЕУ о наставку дијалога Београда и Приштине, након што је на разговорима био и председник Србије Александар Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 27. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар