Србија друга по броју пристиглих медицинских радника у Немачку од 2016. године

Из Филипина потиче 1.294 радника у области медицинске неге. Следећа на листи је Србија са 759 медицинских сестара и техничара, потом Босна и Херцеговина са 644, Вијетнам са 84 и Тунис са 32 особе

Фото: Ina FASSBENDER/AFP

Србија је друга на свету по броју медицинских радника који су у протеклих пет година отишли у Немачку. Број одлазака из Србије се у пандемији смањио, али укупан прилив у Немачку је већи. И за време пандемије Немачка је запослила додатне стране медицинске раднике. То се испоставило након што је немачка Влада одговорила на званично питање посланичког клуба Левице, а наводи „Редакциона мрежа Немачке“.

Према тим подацима, прошле године је у оквиру Програма „Triple-Win“ немачке Савезне агенције за запошљавање и Друштва за међународну сарадњу, у земљу позвано 759 медицинских сестара и техничара. Њих 234 су из Вијетнама, 210 са Филипина, 156 из Босне и Херцеговине, 127 из Туниса и 32 из Србије. Укупни пораст броја у односу на годину пре тога износи 30 процената, пише Дојче веле (DW).

После обављања свих формалности, у Немачку су онда током протекле године дошле 593 особе. Године 2019. било их је мање – укупно 453.

На основу тог програма је од 2016. године у Немачку дошло 2.813 странаца. Најважнија земља-порекла тих стручних радника јесу Филипини. Из те азијске острвске земље потиче 1.294 радника у области медицинске неге. Следећа на листи је Србија са 759 медицинских сестара и техничара, потом Босна и Херцеговина са 644, Вијетнам са 84 и Тунис са 32 особе.

Опозиција критикује министра здравља

Левица је у Бундестагу жестоко критиковала министра здравља Јенса Шпана, јер је, према речима Пије Цимерман из те опозиционе странке, немачка Влада одбила да предузме и најмањи корак у правцу солидарног финансирања ове области медицине. Тиме је, како каже Цимерман, Влада такође блокирала финансијске претпоставке за боље дохотке и за све који негују старије особе, а повећање њихових плата је одавно неопходно.

Јенс Шпан (Фото: Т. Шварц/АФП)

„Уместо тога, она црпи све расположиве могућности да врбује квалификоване раднике из иностранства, а тамо сада недостају управо ти кадрови у сузбијању пандемије“, каже Пија Цимерман.

Немачка Савезна агенција за рад на свом сајту покушава да оповргне те тврдње. Тамо је написано да се приликом довођења радника из иностранства оријентише према кодексу понашања Светске здравствене организације у области регрутовања медицинског особља. На сајту немачке Савезне агенције за рад тврди се да се медицинско особље доводи само из таквих земаља у којима постоји вишак медицинског кадра.

Опрема: Стање ствари

(N1, 27. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар