N1: Тепић износи нова сведочења, Палма одговара са 393 тужбе, очи упрте у Тужилаштво

Ми смо поднеле кривичну пријаву против Маринике Тепић зато што је у средствима информисања на најогавнији и најстрашнији могући начин увредила све жене Јагодине, изјавила помоћница градоначелника Јагодине Марија Јовановић

Мариника Тепић (Фото: Фонет/Огњен Стевановић)

“Школски пример подвођења жена и девојака”, то је део новог сведочења о функционерима у Јагодини које је изнела потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић. Истовремено против ње кривичне пријаве поднеле су 393 жене из градске управе Јагодине, што је раније најавио Драган Марковић Палма. Очи јавности су сада упрте у институције. Све се чешће чују сумње у непристрасну истрагу али и позиви да поступак буде измештен из Јагодине.

„Од Паралије, Рима, Беча, Минхена, Париза. Шема је увек иста“ – то се тврди у сведочењу чији је део у Новом дану ТВ Н1 прочитала потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић. Тврди да их је изрекао функционер који је свему сведочио још од мандата 2008. године.

То је најчешће било на такозваним политичко-привредним путовањима, наставља Тепић, а као мамац су, каже, служиле естрадне звезде попут Цеце, Ђанија, Аце Лукаса.

„А када се званични део прославе заврши око поноћи, на посао ступају анимир даме, жене и девојке – на тим путовањима их је увек било по неколико – оне путују са том нашом делегацијом и уочљиве су својим изгледом и гардеробом. Неке од њих су из Јагодине. Има их које формално раде у јавним предузећима, рецимо јавном предузећу Стандард у Јагодини. А има их и из околних села пошто у Јагодини има 52 села“, наводи Тепић.

Додаје да је сведок спреман да се одазове независном тужилаштву. Каже да њу нису звали. Али јесу против ње поднете кривичне пријаве због „изазивања панике и нереда“.

Обистинило се оно што је Палма и најављивао. Истина за који број мање. Град Јагодина у саопштењу преноси изјаву помоћнице градоначелника Марије Јовановић.

„Ми смо поднеле кривичну пријаву против Маринике Тепић зато што је у средствима информисања на најогавнији и најстрашнији могући начин увредила све жене Јагодине. 393 жене запослене у јавном сектору у Јагодини поднеле су кривичну пријаву против Маринике Тепић, јер просто не можемо да верујемо да једна жена може на тако огаван и суров начин да увреди све жене запослене у јавном сектору у Јагодини“, поручила је Јовановић.

Ово је прилика да се покаже неселективна правда а од наших реакција зависи будуће поверење у институције, поручује повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Сматра да је за сада учињено једино што је и могло.

„Ми овде у овом случају још увек немам изјаве од потенцијалних жртава, од девојака и жена које се помињу већ изјаве сведока. Заиста је у овом случају најбитније да добијемо једно ефикасно и брзо деловање институција“, каже Јанковић.

Сумње у могућност независног поступка у Јагодини

Због чињенице да је отварање предмета тражио управо онај који се за кривична дела оптужује све су гласније сумње у могућност независног поступка у Јагодини. Виши јавни тужилац у том граду Радослав Вучковић сматра – нема основ да тражи изузеће.

„Ако би ми наредио неки надређени тужилац да пребацим у неко друго тужилаштво, у неком другом граду, тада бих једино то могао да урадим. Овако немам основа да то самостално тражим или урадим“, поручује Вучковић.

Драган Марковић Палма (Фото: Немања Јовановић)

За адвоката Боривоја Боровића, који је заступао оштећену у поступку против Милутина Јеличића Јутке који из Бруса пребачен у Крушевац, ова изјава није довољна потврда непристрасности. Зато су, каже, остале две могућности – да измештање тражи подносилац кривичне пријаве или оштећени, или да то уради државни јавни тужилац.

„Схватање средине у којој поступа тај тужилац је од претежнијег значаја. Што значи да мора да се отклони свака сумња да евентуално може тужилац да буде пристрасан у средини у којој градоначелник некада и утиче на избор самог тог тужиоца“, упозорава Боровић.

Државној тужитељки повез за очи

Очи јавности су упрте у Загорку Доловац. На њену адресу је данас стигло 12.000 потписа који су прикупљени онлајн, истиче активиста покрета „Крени-промени“ Саво Манојловић.

Загорка Доловац (Извор: N1)

„На основу члана 20 Закона о јавним тужилаштвима овласти тужиоца за организовани криминал, што према овом члану може учинити уколико постоје посебни разлози. Ми сматрамо да овде постоје разлози“, подвлачи Манојловић.

Државној тужитељки су однели и повез за очи, кажу то је онај који носи Јустиција – богиња правде. Да правда, кажу, не буде слепа већ једнака за све без обзира на којој су функцији.

Опрема: Стање ствари

(N1, 22. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

2 replies

  1. Страшно је то што су радили у Јагодини и сигурно по целој Србији, али ме ужасава и то што по реакцијама видим да су те жене, девојке и девојчице све радиле добровољно и са знањем родитеља, можда и мужева. Како другачије објаснити громогласно ћутање. Страхом ? Не верујем. Девојкама ( фуфама ) се свиђало да имају бланко рачун, „шопингују” живе на високој нози, ботоксују се. Тако су васпитаване, паре, паре, паре. Родитељи задовољни, деца им лепо плаћена, куд ћеш боље у данашње време. Сад што ће за то учинити неку „услугу” , Боже мој, такво је време. Убеђен сам да ни једна није на силу натерана на то иначе је немогуће да се ко зна колико год. о томе јавно не прича и да се тај „ посао ” редовно одвија. Чуј, доводили су и девојчице из БГ, а родитељи не знају где им је дете од 15 год. целу ноћ и дан и исто се дешава годинама. Уопште није чудно што су се сви острвили на Маринику и сведоке јер им кваре посао. Никако не браним животиње које су то радиле ( имају ли они жене, децу ), али у овој држави одавно нешто дебело смрди. Ово више није народ, ово су дивље животиње без трунке части, а о моралу да не говорим. Част изузецима.

    20
    5
  2. Зоран У праву сте. Цела Србија је већ дуго “тамни вилајет”, а мале средине посебно, у сваком смислу. Од управе, преко правосуђа, привреде.. Идеално би било да неко одавде “упали светло”, да то не раде странци уместо нас, јер то раде селективно, само тамо где им одговара. А кажу и да је тама најгушћа пред зору.. Један млади блогер(син свештеника) је својевремено у једној својој песми саркастично обрадио(“испрозивао”) проблем поменут у тексту језиком своје генерације. И био изложен харанги.. (не)Људи не воле да буду “ухваћени спуштених панталона у неприличним радњама”.. Деца поменута у тексту најчешће одрастају уз једног родитеља, по правилу мајку, или уз оба, где је отац опет маргиналац неке врсте, а све је “громопуцатељно” подстакнуто, подржано и афирмисано, пре свега с “ружичасте” телевизије.. Има овде посла и за непристрасно(не корумпирано) судство, дефектологе, социјалне раднике, психологе, а пре свега Цркву која из само њој знаних разлога традиционално ћути.. Недостаје Србији данас један Владика Николај да гласно назове проблеме својим правим именом. А његова “Небеска..” је негде нестала с црквених радија.. Вероватно као “неприкладна”..

    11

Оставите коментар