Политика: Наставници до краја недеље бирају уџбенике

Понуда бесплатних уџбеничких комплета ђацима једне земље није ништа ново, нити чудно, пише Политика

Фото: Сајт Мој Нови Сад

Сезона избора уџбеничких комплета из којих ће ђаци у Србији учити од 1. септембра ове године била је бурнија него икада због једне новине која је променила слику на овдашњем тржишту ђачких књига. Незванични рок до којег би школе Министарству просвете требало да проследе коначне одлуке и имена издавача за ког су се одлучиле је средина овог месеца. А оно по чему ће се те одлуке разликовати од досадашњих је чињеница да се на тржишту појавила Фондација „Алек Кавчић” која је родитељима и ђацима понудила бесплатно око 80 уџбеника за основне разреде и то од неколико издавача.

Иза овог потеза стоји инжењер и научник проф. др Александар Кавчић, београдски ђак који живи и ради у Америци. Јер како је рекао у интервјуу датом „Политици” сматра да „основно образовање мора да буде бесплатно и једнако доступно свима, па макар и један луди научник потрошио искључиво свој новац да се то и оствари”. Овај потез дочекан је нерадо од већине конкурентских издавачких кућа које послују на тржишту Србије и пропраћен је хајком у појединим медијима, уоквиреним плаћеним текстовима у познатим листовима, па и претњом тужбама појединих аутора уџбеника. Да ли ће професор Кавчић стоички победити све то и понудом бесплатних примерака ђачких књига освојити приметан удео на тржишту које осталим издавачима доноси годишњи незванични профит између педесет и сто милиона евра видећемо ускоро.

А док се то не догоди „Политика” је малим истраживањем дошла до сазнања да понуда бесплатних уџбеничких комплета ђацима једне земље није ништа ново, нити чудно, већ да у таквој привилегији уживају малишани и њихови родитељи и у региону и у свету. На основу разговора са родитељима чија деца похађају основне школе у земљама које ћемо навести откривамо да бесплатне уџбенике добијају ђаци, бар у делу округа, у Шведској, Аустрији, Холандији, Мађарској, Шпанији, Португалији…

У Шведској, у основним школама, према речима наших људи који тамо живе, за децу која их похађају, „апсолутно све је бесплатно”. Ђаци у школи добијају чак и оловке и гумице. Ученици који иду у пети разред, као и већина старијих основаца, добијају и лаптоп на коришћење. На њему све раде, и враћају га на крају школске године. Такође, сви ђаци имају и један бесплатни кувани оброк у току дана.

Наша сазнања у Аустрији кажу да ђаци све уџбенике добијају бесплатно и нису обавезни да их врате на крају школске године. Уџбеници могу да се разликују од школе до школе, али је програм у њима суштински исти. Овде то можда звучи невероватно, али код њих сваког септембра сви основци од државе добијају 100 евра, како би покрили трошкове за додатне ствари које треба да купе за школу.

Холандски школарци имају бесплатне уџбенике, радне листове, вежбанке, свеске и школски прибор. Уџбеници морају да се чувају и враћају на крају школске године, да би их користиле и наредне генерације. Радни листови, вежбанке и свеске су потрошни прибор, и то ђаци не враћају наравно. Ни у Мађарској и Шпанији, где су основношколске књиге бесплатне ученици у јуну ништа не враћају.

Пракса у Португалији је да су школске књиге за основно образовање до деветог разреда бесплатне и добијају се у школи. Ђаци су дужни да те уџбенике сачувају и на крају школске године врате. У Америци су уџбеници бесплатни и не могу ни да се купе у књижарама. Односно, књиге за основну школу може да купи само школа, не и појединац.

И земље у окружењу имају добра искуства са бесплатним књигама за школарце. Тако Хрватска годинама даје бесплатне уџбенике свој деци која похађају основне школе. Школе наручују уџбенике и на почетку школске године учитељи их деле ђацима. Рачуни за књиге се шаљу Министарству науке и образовања, које онда осмолеткама исплаћује поменути трошак. Ученици су дужни да чувају уџбенике и да их врате на крају наставне године, јер су књиге власништво школе. Сваке године наставници морају да прегледају уџбенике и склоне оне који су уништени. Сваке четири године се наручују нови комплети. Изузетак су „радни уџбеници”, на пример, из математике или енглеског и у њима ученици пишу, па се они и наручују сваке године. Ликовне мапе, радне бележнице и неке збирке задатака, по потреби, купују родитељи.

Просветне власти Словеније побринуле су се да ђацима дају уџбенике бесплатно на коришћење, уз обавезу да их врате на крају године. Родитељи купују само радне свеске. Македонија такође основцима дели бесплатне уџбенике, уз обавезу да их врате кад се школска година заврши. Уколико дете много оштети школску књигу, родитељ је дужан да је плати. И Албанија има такву праксу од школске 2018–2019. године, књиге су, такође, бесплатне за ђаке од првог до четвртог разреда, уз обавезу да их врате на крају године.

Драгана Јокић-Стаменковић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар