Ивица Дачић: Било би неодговорно да повучемо потпис са Бриселског споразума

Бриселски споразум је управо и потписан због тих одредби које се тичу формирања Заједнице српских општина, појашњава Дачић

Ивица Дачић (Фото: Дејан Симић/Спутњик)

Било би неодговорно да Београд повуче потпис са Бриселског споразума, иако је тешко имати неки споразум који предвиђа формирање Заједнице српских општина, а који се не поштује, каже председник парламента Ивица Дачић који је пре осам година био потписник тог споразума.

Он је за ТВ К1 рекао да Београд неће повлачити никакве потезе који су можда и логични и разумни у смислу наше љутње због тога што није реализован Бриселски споразум, јер би то, каже, било неодговорно и нагласио је да Србија жели да буде конструктивни фактор.

„Бриселски споразум је управо и потписан због тих одредби које се тичу формирања Заједнице српских општина. Сигурно је да никоме није ни падало на памет да ће доћи године када не само да имате игнорисање, него и одбијање Приштине да прихвати тај споразум”, казао је Дачић, преноси Танјуг.

Навео је да нема сумње да би Кетрин Ештон, да је остала на месту високе представнице ЕУ, а која је потписник у име ЕУ, наметнула питање одговорности због тога што се неке ствари из тог споразума не реализују.

Он је рекао и да је Ештонова представљала одређени ауторитет и у ЕУ, али и у односима са САД и да смо имали ту несрећу да је она „промењена” практично на истеку те године после потписивања Бриселског споразума.

Он је, међутим, рекао и да то питање не би требало персонализовати, али да је објективна политичка ситуација била да је ауторитет који је имала Ештонова свакако нарушен у наредним годинама док је висока представница била Федерика Могерини, јер, како је навео, иза ње нису стајале неке од најјачих земља у Европи.

Ивица Дачић, баронеса Кетрин Ештон и Хашим Тачи (Фото: Асошијетед прес)

„Али, то нас не би требало да занима. Нас занима ауторитет ЕУ. Ако је Кетрин Ештон то потписала као гарант у име ЕУ, онда није проблем Србије ко ће бити високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику”, казао је Дачић.

Сматра да Европску унију треба да брине питање какав уопште има ауторитет када је реч о спровођењу Бриселског споразума.

„Тиме су потврдили да је њихов ауторитет практично раван нули и у том смислу се поставља питање сврсисходности даљих преговора са Приштином”, рекао је Дачић.

Он је додао и да је Бриселски споразум по многим стварима био од великог значаја управо због тога што смо први пут стекли право да Срби на КиМ могу да се организују у оквиру ЗСО.

Навео је да је саставни део споразума да оружане снаге Приштине или „било како да се оне зову” не могу да долазе на север КиМ без сагласности Кфора, који о томе онда обавештава председнике српских општина, као и да командант полиције на северу треба да буде Србин.

Дачић је рекао да Београд ништа није изгубио тиме што је потписао Бриселски споразум, јер су, каже, после тога отпочели преговори о чланству Србије у ЕУ.

„То је била директна последица потписивања Бриселског споразума”, подсетио је.

Нагласио је да Београд има легитимно право да инсистира од свих на примени Бриселског споразума, али је додао да се поставља питање да ли без ауторитета ЕУ „Приштини то уопште пада на памет”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар