Бајденова представница за штампу Џен Псаки радила за израелску шпијунску фирму

Финансијски извјештаји Псакијеве показују да је зарадила бар пет хиљада долара као консултант за фирму Енивижн

Џен Псаки (Фото: Чип Сомодевила/Гети)

(The Electronic Intifada, 25. 3. 2021)

Представница за штампу предсједника САД Џоа Бајдена Џен Псаки радила је за израелску фирму оптужену за учешће у надзор над Палестинцима под израелском војном окупацијом.

Финансијски извјештаји Псакијеве показују да је зарадила бар пет хиљада долара као консултант за фирму Енивижн (AnyVision).

Тачан датум ангажовања Псакијеве није познат, али се десио између завршетка рада у Обаминој администрацији 2017. и преузимања дужности у Бајденовој.

Click to access psaki-jen-278.pdf

Према писању израелског листа Харец из 2019, технологију препознавања лица фирме Енивижн тајно је користила израелска окупациона армија „за надзор Палестинаца на Западној обали на контролним пунктовима при уласку у Израел, уз помоћ умрежених камера постављених у дубини Западне обале“.

Предсједник Енивижна Амир Каин је некадашњи шеф безбједносног одјељења израелског министарства одбране, док је један од његових савјетника, Тамир Пардо, некадашњи шеф Мосадове агенције за шпијунажу и убиства, пише Харец.

Према писању Хареца, саоснивач фирме Ејлон Етштајн изјавио је, без ироније, да је његова компанија „веома осјетљива“ спрам расних и полних предрасуда и да своје услуге продаје само „демократским земљама с ваљаним властима“.

Пета страна извештаја о Џен Псаки

У извјештају Оливије Солон за Ен-Би-Си њуз (NBC News) наводи се да је амерички технолошки џин Мајкрософт уложио 74 милиона долара у Енивижн, што је изазвало кампању организација за људска права и солидарност с Палестинцима са захтјевом Мајкрософту да прекине с финансирањем те фирме, која је уродила плодом.

Мајкрософт је прије годину дана објавио да се повлачи из посла с Енивижном, послије истраге бившег главног америчког тужиоца Ерика Холдера.

Мајкрософт је навео да Холдерова истрага није пружила доказе за оптужбе о тајном учешћу Енивижна у надзору Палестинаца, али је изјавио да се ипак повлачи из посла, јер посједовање мањинског пакета дионица у фирми која продаје „осјетљиве технологије“, укључујући препознавање лица, не би омогућило „разину надзора или контроле које Мајкрософт практикује над примјеном својих технологија“.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Џен Псаки о даљим корацима према Русији: Биће последица…

Портпаролка Беле куће Џен Псаки рекла је да ће Америка ускоро обелоданити даље кораке према Русији и да ће извесних последица бити.

Џен Псаки (Фото: Shawn ThewPool via CNP)

На питање новинара да прокоментарише писање агенције „Блумберг“ о томе да је Вашингтон завршио разматрање поступака Русије које Америка третира као непријатељске и да размишља о могућности увођења нових антируских санкција, она је одговорила:

„Могу да потврдим: последица ће бити – видљивих и мање видљивих. Надамо се да ћемо ускоро изаћи са саопштењем.“

Подсетимо, амерички председник Џозеф Бајден је недавно изјавио да ће руски председник Владимир Путин „платити за мешање“ у америчке изборе за председника 2020. године.

Америка Русију сматра одговорном и за сајбер нападе, хаковање „Солар виндса“, наводне награде талибанима за главе америчких војника, као и за „дестабилизирајуће“ акције у Украјини, хапшење Алексеја Наваљног.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 9. 4. 2021)Categories: Посрбљено

Tags: , ,

Оставите коментар