Александар Вучић: Мило Ђукановић показао шта је његов проблем и какав је положај Срба

Председник Србије истакао да Србија неће ћутати на лош положај према српском народу у Црној Гори

Александар Вучић (Фото: Данас)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није видео, нити зна за икакву иницијативу о мирном разлазу Босне и Херцеговине истичући да је изненађен лицемерјем „београдске чаршије” која је нешто напала, а да нема појма о чему се ради.

Вучић је новинарима током посете Институту „Торлак”, одговарајући на питање у вези наводног предлога словеначког премијера Јанеза Јанше о мирном разлазу БиХ навео да с обзиром да не зна ни за какав документ и није спреман да нешто што није видео осуђује или хвали, преноси Танјуг.

Однос Србије према БиХ, како је навео, је поштовање интегритета БиХ, али и суверенитет тамо где постоји институционални суверенитет и институционални суверенитет ентитета.

Мило показао шта је његов проблем и какав је положај Срба

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија нема никакав проблем са независности и државности Црне Горе, али да има проблем када је реч о положају српског народа у ЦГ, као и да је црногорски председник Мило Ђукановић у емисији на државној телевизији ЦГ најбоље показао у чему је проблем и колико је српски народ у тешкој позицији у ЦГ.

Вучић је на питање новинара да о тврдњама Мила Ђукановића да је Србија директно умешана у политичку ситуацију у Црној Гори, рекао да је видео гостовање Ђукановића на телевизији и да се све време питао да ли ће бар један део емисије протећи а да нема везе са Србијом и са њим и да неће српски народ бити оптуживан за пећински национализам, шовинизам и све остало.

„Трудио сам се да ћу дочекати тај део емисије, али га нисам дочекао”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

Додаје да је веровао да у Црној Гори постоји нека важнија тема попут отварања нових фабрика, радних места, болница и набавке вакцине, али да је схватио да смо да је Србија по Ђукановићу за све крива.

„Онда разумете да нешто у политичком смислу није у реду са онима који такве тврдње износе. Поштујемо независност Црне Горе и њихову одлуку да буду независна држава и немамо никакав проблем са тим већ са положајем српског народа. Емисија Ђукановића је показала и доказала, без и једне тешке речи и нашег тешког коментара потврдила све што говоримо месецима и годинама, о тешкој позицији српског народа у Црној Гори”, нагласио је Вучић.

Додаје да је Ђукановић у тој емисији говорио боље о томе од свих других и да су то сви Срби, и у Црној Гори, могли то да осете.

Мило Ђукановић (Фото: Саво Прелевић)

Вучић је поручио да Србија жели најбоље могуће односе са Црном Гором, као и да верује да ће у нареднима данима премијерка Ана Брнабић обавестити премијера Црне Горе Здравка Кривокапића о новој транши вакцина и за Црну Гору.

Председник Србије је истакао да Србија неће ћутати на лош положај према српском народу у Црној Гори, али да ће наставити да говори о заједничкој будућности, упркос нападима према Србији који долазе из Црне Горе.

Очекујемо Путина у Србији до краја године

Председник Александар Вучић изјавио је да очекује посету председника Русије Владимира Путина Србији, по ранијем договору, као и потврду посете кинеског председника, али да све зависи од пандемије корона вируса.„Ми га (Путина) очекујемо до краја године, то је наш ранији договор и надамо се томе”, рекао је Вучић упитан да ли се може очекивати скорији долазак Владимира Путина у Србију, а поводом посете министра спољних послова Николе Селаковића Москви. Како је рекао, очекује се и потврда посете председника Кине Си Ђинпинга, али све зависи од корона вируса. Он је најавио и да ће ускоро отпутовати у Брисел.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар