Вечерње новости: Велики раст цена грађевинског материјала

Веће цене на стовариштима у Србији односе се на арматуру и све производе који садрже гвожђе, термоизолацију, ОСБ плоче, оплату

Фото: Сајт Дивчибаре/Стовариште гражевинског материјала Миша

Од почетка године поскупеле су скоро све врсте грађевинског материјала, неки производи попут стиропора чак и до 80 одсто, преносе Вечерње новости. Трговци кажу да такав скок цена за кратко веме не памте од кризних деведесетих година.

Веће цене на стовариштима у Србији односе се на арматуру и све производе који садрже гвожђе, термоизолацију, ОСБ плоче, оплату, фасадне мрежице.

„Сав грађевински материјал који долази из Кине поскупео је од 20 до 40 одсто због високе цене превоза робе контејнером, фасадне мрежице, угаоне лајсне и оплата, која се користи за шаловање“, каже Тања Апрцовић која ради на једном београдском стоваришту.

У Чачку су блокови и црепови поскупели за око три динара, стиропор „петица“ је са 170 „скочио“ на 230 динара по квадрату, док су лепкови скупљи за око 20 одсто.

„Највише је поскупео лим од 15 милиметара, па тако у јуну прошле године коштао је 420, сада 780 евра“, каже Родољуб Поповић, чачански привредник.

Фото: Беоинфо

Он каже да такав скок цена не памти већ 30 година, колико се и бави тим послом.

Власници грађевинских стоваришта наводе да су и сами збуњени, па сваки час нивелишу цене и наводе да су њихове муштерије посебно у шоку.

„Груби грађевински материјали, попут блока, цигле или црепа, поскупели су за око пет процената, док се велики скок цена бележи код материјала за молерске, фасадне радове и изолатерске радове“, наводи Славица Живковић из Удружења савремене индустрије глинених производа Србије.

Скачу цене станова?

Тренутне цене грађевинског материјала могле би, како се оцењује, да се одразе и на поскупљење станова у новоградњи, јер се бележи већа тражња.

Горан Родић из Грађевинске коморе Србије сматра да су поскупљења грађевинског материјала последица уништавање домаће производње и оријентисања на увоз.

Сматра да тај скок цена не мора нужно да утиче на продајну цену квадрата у новоградњи, коју диктира закон понуде и потражње.

„Продајна цена зависи од инвеститора, који ће, ако има простора да је подигне, без обзира на то да ли је грађевински материјал поскупео или није“, објашњава Родић.

Према његовим речима, добра локација „гута“ све цене, док лоша мора да се прилагођава.

„Циглане не раде зими, залихе су се потрошиле, па цигле није било на тржишту два месеца, а од 1. априла су кренуле испоруке“, објашњава Тања Апрцовић.

Она каже да немо довољно ни блокова, производа који стижу из домаћих фабрика, јер је потражња већа од производње.

На стовариштима у Србији тренутно нема довољно цигле, гитер и енергетског блока, као и цемента.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Нова економија, 13. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Имамо железару и производимо гвожђе, али не и производе од гвожђа – рецимо решетке за сливнике и поклопце за шахтове – сви су из увоза, са страним натписима.
    Тако се и Црна Гора усмерила на туризам, без реалне производње, па је туризам у кризи већ другу годину, а држава у банкротство.
    Србија је имала солидну металску индустрију, могло би се понешто обновити и покренути.

Оставите коментар