Соња Бисерко: Русија и Путин свесни какав је Сребреница злочин па то користе тамо где им треба

Русија је у веома компликованој и економски тешкој ситуацији и тражи начине да некако олакша санкције које јој Запад намеће. Због тога радикализује своје ставове свуда где може, наводи Соња Бисерко

Соња Бисерко (Фото: Медија центар Београд)

Изјаву високог званичника Кремља Дмитрија Козака, који је недавно, позвавши се на речи руског председника, рекао да Русија не сме да дозволи да се злочин из Сребренице понови у Донбасу (истоку Украјине), Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права, коментарише у контексту наивности Србије у ослањању на подршку Русије, јер та земља гледа искључиво сопствени интерес.

Русија је у веома компликованој и економски тешкој ситуацији и тражи начине да некако олакша санкције које јој Запад намеће. Због тога радикализује своје ставове свуда где може, између осталог, у Украјини, која је већ у таквом стању каквом јесте. Притом, користи се ситуацијама, поготово овде, у нашем региону. Русија и Владимир Путин су врло свесни какав је Сребреница злочин, па користе то тамо где им затреба – истиче Соња Бисерко за Данас.

Високи званичник Кремља упозорио је и да би Москва могла војно да интервенише, уколико влада у Кијеву покрене офанзиву на истоку Украјине, поредећи ситуацију у тој области са Сребреницом, граду у Босни и Херцеговини, у којем су 1995. године снаге босанских Срба убиле више од 8.000 Бошњака, муслимана. „Уколико, као што наш председник каже, тамо постоји једна Сребреница, вероватно ћемо морати да реагујемо у њихову одбрану“, рекао је Дмитриј Козак.

Бисерко напомиње да се Србија превише ослања на „ту врсту подршке Русије, која има свој посебан интерес да на Балкану подржи и искористи српску фрустрацију и порицање свега онога што се дешавало деведесетих година“.

Русија у томе помаже Србији. Она значајно учествује у тој другачијој интерпретацији ратова деведесетих, оптужујући Запад. Ту мислим, рецимо, и на оптужбе попут оне за илегалну интервенцију НАТО на Косову, али Русија то ради зато што је увек сматрала и сматра да управо то може да се деси и њој. У овом моменту када су геостратешки интереси бинарни и када су сви „велики“ радикализовали своје ставове, надам се да то иде у неком правцу договарања и прављења компромиса – истиче Соња Бисерко.

Наша саговорница додаје да се у том надметању нико не држи никаквих принципа и вредности као што су људска права.

Та радикализација у свету мени личи на то. Да ли ће то проћи без оружаних сукоба, надам се да хоће. Мислим да ипак постоји нека свест да би то било јако лоше за цео свет. То се односи и на сукоб између Кине и Америке, који је, заправо, главни сукоб или надметање тренутно на светској сцени. Русија је ту мање важна, али је компромис Русије и Запада неопходан, иначе неће моћи да се решавају проблеми на Блиском истоку – закључује Соња Бисерко.

Снежана Чонградин

Опрема: Стање ствари

(Данас, 14. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Снежана Чонградин и Соња Бисерко, „врсни познаваоци руске политике“ . Колико доларчића је легло на рачун ? Фуј.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading