Предраг Кон: Свако ко крши мере мора да зна да ће бити кажњен, Вучићу сам у лице говорио да греши

Ако говоримо конкретно о председнику Вучићу, он врло пажљиво ослушкује како се народ понаша, има однос према томе који већина нашег народа има и зато је добро прихваћен у народу, рекао др Кон

Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса Предраг Кон изјавио је да окупљања на отвореном без ношења маски могу бити дозвољена за месец и по до два.

„Врло брзо ћемо ми, кад се спусти активност вируса, за једно месец и по, два, дозволити се буде на отвореном простору без маске“, изјавио је Кон за N1.

Он је рекао да свако ко крши епидемиолошке мере „мора да зна да ће некад бити кажњен“, али и да ће „врло брзо“ проћи време када је то потребно.

Доктор Кон није желео да говори о оптужбама да су заменик градоначелника Београда Горан Весић или председник Србије Александар Вучић кршили епидемиолошке мере присуством на корона журци, односно „бранчу“ без маски.

„Ја доживљавам, ако говоримо конкретно о председнику (Вучићу), да он врло пажљиво ослушкује како се народ понаша, има однос према томе који већина нашег народа има и зато је добро прихваћен у народу“, рекао је.

„Да ли греши – греши. Нема ту дилеме, у лице сам му говорио. Међутим, његово је да одговори, не могу ја да одговорим оно што је он мени говорио“, додао је доктор Кон.

Његов утисак је да грађани не слушају препоручене мере и да за оно што је препоручено „сада знамо за сигурно да никад неће да функционише“.

„Код нас се обавеза третира као препорука“, каже и додаје да се то види на примеру вакцинације против грипа, која је обавезна па се не спроводи.

Истакао је да људи имају избор или да се вакцинишу или да се заразе, а свако ко се определи да се зарази „треба да зна да је смртност од болести један одсто – значи један од сто умире од те болести, на седам милиона људи то је 70 хиљада“.

Извор: Снимак екрана/N1

„Ја желим све најбоље свакоме ко се тако одлучио, да има благу форму болести, чак да нема никакву и да стекне имунитет, али то није мудра одлука“, рекао је он.

Истакао је да је за колективну заштиту неопходно да најмање пола одрасле популације буде вакцинисано, а да би били „потпуно сигурни“ инјекцију треба да прими 80 одсто људи.

Доктор Кон је рекао да се „непрекидно“ спроводе контроле и изричу казне због кршења епидемиолошких мера.

У случају јавних окупљања, попут протеста, играња кола око споменика Стефану Немањи и осталих, једино би била могућа употреба силе, „а ја нисам за употребу силе“, рекао је он.

Кон је рекао да се не разматра да вакцинација буде обавезна за било кога осим за здравствене раднике.

Ако имају већи страх од вакцине него од заражавања, не може да им се препусти та одлука јер тако могу да заразе околину и пацијенте, рекао је епидемиолог.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 13. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. @Кон је рекао -„Ако имају већи страх од вакцине него од заражавања, не може да им се препусти та одлука јер тако могу да заразе околину и пацијенте, рекао је епидемиолог.“ Tvrdnja da ,“ nijedna osoba nema prava da odbije tretman da bi potom zarazila drugu osobu“ je laž, ne samo zato što nijedan tretman ne garantuje zaštitu, pogotovo druge osobe, već zato što je pravo onoga ko odbije tretman, jer se boji rizika, jednako pravu bilo kog drugog ko odbije isti rizik, ili ko se boji zaraze. Kada terate drugoga da uradi nešto sebi i svom telu zato da bi zaštitio vas to se zove Agresija. Tamo gde počinje vaša koža tu prestaju prava drugih lica. Medicina treba da se okane bavljenja pravnom naukom.

 2. ДрКон
  ………..Истакао је да је за колективну заштиту неопходно да најмање пола одрасле популације буде вакцинисано, а да би били „потпуно сигурни“ инјекцију треба да прими 80 одсто људи………..
  ++++
  Каже нам представник „ струке „ који је због изношења својих „ стручних „ ставова требао одавно да буде у установи затвореног типа.

  А ово, је мишљење лекара Др. Предрага Кона, који у видео снимку од 7,06 минута јавно говори: „ Чак и ако 20 одсто становништва прими вакцину, довољно је за колективни имунитет ! 20 одсто ? ја бих био екстремно задовољан „
  Пре непуних четири месеца.

  https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=12&dd=22&nav_category=12&nav_id=1784632

  Коме ће грађани у логору Србија да верује, одлучиће сами.
  Проблем у нашем логору је тај, што то нема ко и нема медија на којима би могао јавно да га пита.
  Јели бре, јеси ти онај што је пре четири месеца рекао то и то ? Јеси ! па шта се то од онда у твоме „ научном приступу „ променило ?
  Осим, стања на твом банковном рачуну и рачуну оног ко о свему одлучује у логору Србија а знају га по надимку „ А колики је мој део ? “

Оставите коментар