Горан Даниловић: Шта ви хоћете од нас?

Ко сте ви да некоме држите час о поштењу? Ви који сте продавали „најскупљу светињу држављанства“ свакоме ко је имао да плати

Горан Даниловић (Фото: Борис Пејовић/Вијести)

Само преваранти могу имати нешто против уређивања поузданог регистра пребивалишта.

Нема попуштања, то ћемо урадити или ће бити да нисмо ништа бољи од ДПС-а.

Свакоме ко има држављанство Црне Горе нека је са срећом. Нека му је са срећом имао макар и још два. Важно је да је добио црногорско без протекције и по правилима Устава и закона.

Ипак, ако не живи у овој земљи, ако годинама не пребива на адреси коју је пријавио, ако има пребивалиште другдје Устав каже да, иако је држављанин, не може имати право гласа.

Шта је ту нејасно?

Какве то сад има везе са национализмом, са реваншизмом, са комитизмом, са четништвом и партизанством?

Пазите! Има на стотине и хиљаде оних који немају држављанство, па ни право гласа, а овдје са нама живе и плаћају сваку обавезу према Црној Гори, па је то многима сасвим у реду? А, управо је то нечовјечно и дискриминаторски. На стотине којекаквих инвеститора је купило „економско држављанство“ и уписани су у бирачки списак. Ту „светињу“ звану држављанство продајемо хохштаплерима, а не одобравамо га женама које су нам родиле дјецу и градиле Црну Гору по три и више деценија?

Фото: Андреј Исаковић/АФП

Да смо људи дигли би протесте због њих, а не против њих.

Је ли поштено то што смо нашим људима из дијаспоре „плаћали“ чартер летове да дођу и гласају, а да су свој живот везали за неку другу европску земљу?

Ако хоћете да гласате живите овдје, пребивајте 24 мјесеца прије избора и нека је са срећом па имали пет пасоша. Тако каже Устав ДПС-а!

И, опет, шта је ту нејасно?

Да мијењамо Устав?

Ево, подижем обје руке за то! Прихватам!

Шта ви хоћете од нас?

Мене су и мог оца избрисали из списка држављана прије десет година, а да никада нисмо одселили са простора на којему су живјели наши преци најмање осам вјекова? Никада га се нисмо одрекли!

Протест у Подгорици, 23. 8. 2020. (Фото: Лука Зековић/Вијести)

Шта, дакле, хоћете од нас?

Ко сте ви да некоме држите час о поштењу?

Ви који сте продавали „најскупљу светињу држављанства“ свакоме ко је имао да плати!

Је ли етничко чишћење ако немаш право гласа јер га користиш негдје друго?

Је ли етничко чишћење ако ти дају држављанство и дјеци а да никада нису ступила ногом у Црну Гору?

Је ли нормално да ти ја платим авионску карту и ти долетиш са Исланда једном у четири или осам година да ми помогнеш у гласању?

Је ли нормално да овај опљачкани, овдашњи, народ на крају плати сто хиљада „бесплатних” авио карата некадашњег Монтенегроерлајнса, да бисмо на крају још морали и да платимо све његове заостале дугове и принудно гашење?

Шта ви хоћете од нас?

Аутор је председник Уједињене Црне Горе

Опрема: Стање ствари

(Борба, 12. 4. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар