Бор: Србија затворила рудник Јама кинеске компаније Зиђин

Надлежни инспектори крајем марта наложили обуставу свих активности на изградњи три вентилациона и сервисног окна, као и ископа у руднику Јама у Бору

Фото: Спутњик/Pavel Lisitsyn

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је због заштите животне средине кинеској компанији Зиђин у Бору затворен рудник Јама, као и да та компанија мора до 30. априла потпуно да заврши ново постројење за пречишћавање отпадних вода како би се река Пек заштитила од загађења.

Михајловић је за ТВ К1 рекла да сада министарства за енергетику и животну средину раде заједно, што раније није био случај, као и да су инспекције даноноћно на терену, како на водотоцима тако и у рудницима.

„Затворили смо рудник Јама компаније Зиђин, то нико није радио у претходном периоду, иако се знало да је у претходних годину или две било проблема. Инспекција им је наложила да не могу да раде ништа без одобрења Министарства за рударство и енергетику. То значи да треба да имају потврде од Министарства заштите животне средине, као и да морају да заврше одређене пројекте за неке ствари које већ раде, а које још нису завршили“, навела је Михајловић.

Зорана Михајловић (Фото: Министарство рударства и енергетике)

Када је реч о реакцији државе како би се заштитила река Пек, Зиђин мора до 30. априла потпуно да заврши ново постројење за пречишћавање отпадних вода да би могли да их испуштају у Пек.

На питање зашто држава раније није реаговала, Михајловић истиче да није било једноставно, али да закон мора да се поштује.

Додаје да увек има и тога да неко покушава „побочним везама“ да постигне нешто што није у складу са законом, али да је најважније да и компаније схвате да је и за њих много боље и јефтиније да испоштују еколошке стандарде него да им се обустави производња.

Надлежни инспектори су крајем марта контролисали рад компаније Зиђин копер и наложили обуставу свих активности на изградњи три вентилациона и сервисног окна, као и ископа у руднику Јама у Бору, пренео је Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 13. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар