Данас: Држава одобрила Рио Тинту истраживања литијума у околини Пожеге

Министарство рударства и енергетике дало је одобрење за геолошка истраживања на подручју Добриње, саопштила Иницијатива за Пожегу

Фото: Balkan Green Energy News

Компанија Рио Тинто, посредством предузећа Јадар Литијум, која намерава да у околини Лознице гради рудник за експлоатацију минерала јадарита из ког се добија литијум, чему се противе мештани тог дела Србије, почеће геолошка истраживања литијума и у околини Пожеге, на подручју Добриње.

На то је указало Удружење грађана Иницијатива за Пожегу и навело да је информација о томе узнемирила становнике тог дела западне Србије.

„Министарство рударства и енергетике дало је одобрење за геолошка истраживања на подручју Добриње, која ће изводити Јадар Литијум из Београда који је саставни део групе Рио Тинто, док је стручни надзор поверен Агенцији за инжењерске делатности, консалтинг и друге услуге Geowolf из Београда“, саопштила је Иницијатива за Пожегу и истакла да ће ти радови почети 17. априла ове године.

Иницијатива наводи и то да „није доступно објашњење локалних стручних служби са освртом на Просторни план и План експлоатације минералних ресурса Србије, и то конкретно за област Добриње“.

Скуп у селу Средња Добрња (Фото: Фејсбук страница Иницијатива за Пожегу)

У званичној документацији, коју је прибавила Иницијатива за Пожегу, пише да је Министарство рударства и енергетике 1. марта ове године одобрило извођење геолошких истраживања на десет локација на подручју добрињских села.

У званичном акту Општинске управе Пожега, које је доступно на сајту те општине, наведено је да је „Одељењу за урбанизам, грађевинарство, комунално-стамбене послове и заштиту животне средине Јадар Литијум, 5. апила ове године, доставио обавештење о почетку извођења геолошких истраживања“.

„У складу са Законом о рударству и геолошким истраживањима, решењем Министарства рударства и енергетике од 1. марта 2021. године, којим се привредном друштву Јадар Литијум из Београда одобрава извођење геолошких истраживања литијума, бора и пратеће асоцијације елемената на подручју Добриње, обавештавамо вас да ће носилац истраживања извести примењена геолошка истраживања“, пише у обавештењу које је Јадар Литијум доставио Општини Пожега и најавио да ће радове почети 17. априла.

„Из медија смо сазнали да је Рио Тинто изузетно контроверзна компанија, која на светском тржишту послује са великим проблемима у вези са заштитом животне средине“, саопштила је Иницијатива за Пожегу и позвала мештане добрињских села да се обрате том удружењу, уколико имају сазнања о предстојећим радовима“.

Даље се подсећа на то да су се „становници Лознице побунили против изградње рудника литијума у близини тог града, због предвиђања комплетне еколошке катастрофе, попут загађења земљишта, вода и ваздуха, уништавања биљног и животињског света, која прети и остатку Србије, због повезаности водотокова, ветрова и падавина“.

„Експлоатација литијума из руде јадарит, јединственог минерала у свету, без устаљене и добре праксе експлоатације, представља сложену процедуру вађења руде и прераде у циљу екстракције литијума. Руда која би се вадила, након уситњавања, третирала би се концентрованом сумпорном киселином на температури од 250 степени, што уједно чини и најризичнији део у поступку експлоатације литијума из јадарита, јер је неопходно обезбедити велику количину воде и енергије“, подсећа Иницијатива на изјаву Драгана Ђорђевић, научне саветнице у Институту за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду, коју је она дала за сајт Balkan Green Energy News.

Здрава животна седина нема цену

„Министарство рударства и енергетике и државни врх подржавају компанију Рио Тинто. Будимо опрезни и покољењима оставимо здраву животну средину, јер она нема цену“, поручују из Иницијативе за Пожегу.

Скуп у Средњој Добрињи

Иницијатива је позвала мештане добрињских села и остале да дођу у вечерас (11. априла) у 20 часова, у Дом културе у Средњој Добрињи ради организовања даљих активности.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 11. 4. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар