Словенци се све више намерно инфицирају короном због лакшег путовања

Примећујемо тренд повећања броја оних који желе да се што пре заразе, каже Матеја Логар

Фото: Лука Дакскоблер

У Словенији су забринути опасном појавом намерног инфицирања корона вирусом с циљем лакшег кретања и путовања, с обзиром да се преболевање ковида-19 третира као и имунитет стечен вакцином.

„Примећујемо тренд повећања броја оних који желе да се што пре заразе како би добили потврду која ће им омогућити лакша путовања и прелажење граница, што је опасна пракса коју никако не можемо препоручити”, изјавила је данас на конференцији за новинаре епидемиолошкиња Матеја Логар која води владин стручни савет за ковид-19.

Она је, како преноси Хина, истакла да се због тога, као и због више забележених случајева „варања” на тестовима за коронавирус, размишља о рестрикцијама, односно промени правила за путовања.

Навела је да се између осталог размишља о томе да се они који су преболели ковид-19 скину с листе изузетака од тестирања приликом преласка границе, али тек у фази кад вакцина за имунизацију већег дела популације буде довољно. На опасност намерног излагања корона вирусу упозорио је и инфектолог Томаж Зовко из љубљанског УКЦ-а.

„О овој болести још увек не знамо много тога. Она је непредвидљива и може имати трајне последице. Не знамо тачно какве дугорочне последице болест има посебно за млађе пацијенте, макар су оне код неких врло неугодне”, упозорио је, преноси Бета.

Истакао је да је неупоредиво сигурније спречити инфицирање и болест и вакцинисати се, него се разболети и рачунати да је на тај начин стечен имунитет. Осим тога, сви који се можда намерно инфицирају у контакту с другима тиме рескирају и тежи ток болести, зато морамо деловати одговорно и заштитити себе и друге, упозорио је Зовко.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ludilo bratac ludilo

    2
    1

Оставите коментар