САД: Радници Амазона нису изгласали оснивање синдиката

Синдикат малопродаје и велепродаје сада планира да уложи жалбу, јер оцењују да је Амазон илегално утицао на исход гласања

Лого Амазона

Амазон је победио активисте који су покушавали да успоставе први синдикат радника ове компаније у САД. Против формирања синдиката гласало је 1.798 радника, док је „за“ гласало свега 738, према наводима званичника које преноси Би-Би-Си.

У гласању је учествовала само половина од 5.800 радника, а према наводима Америчког синдиката малопродаје и велепродаје (RWDSU), спорно је 505 гласачких листића.

Синдикат RWDSU сада планира да уложи жалбу, јер оцењују да је Амазон илегално утицао на исход гласања.

RWDSU је оптужио Амазон да се мешао у право запослених да гласају на „слободним и поштеним изборима“.

Наводе да је технолошки гигант лагао своје особље о могућим последицама уколико буду гласали, а додају и да је компанија наложила локалној поштанској служби да инсталира поштанско сандуче на радном месту како би надгледала гласање.

Пораз синдиката завршава вишемесечне спорове и расправе о условима рада у Амазону, који је са више од 800.000 запослених други највећи приватни послодавац у САД.

Гласање у Алабами привукло је велику пажњу широм САД-а, а чак га је и амерички председник Џо Бајден прошлог месеца назвао „витално важном одлуком“.

Синдикалци су се надали да ће добити прве чланове из Амазонових складишта у Алабами и покренути нови талас радничког активизма, Идеју су подржале бројне демократе предвођене Бернијем Сандерсом, као и неколико републиканаца.

Међутим, пораз је нагласио слабост радничког покрета у САД, а акције Амазона порасле су додатних 0,8 одсто након пораза.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Нова економија, 12. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар