Лансет: Британски сој ковида-19 није тако тежак како се страхује

Истраживачи установили да нема разлике у ризику од тешке болести, смрти или других клиничких исхода код пацијената заражених сојем Б.1.1.7 или другим сојевима

Фото: Спутњик

Високо заразна варијанта ковида-19 први пут идентификована у Великој Британији не проузрокује тежу болест код хоспитализованих пацијената, показује нова студија објављена у медицинском часопису Лансет.

Сој познат као  Б.1.1.7, откривен је у Великој Британији крајем прошле године и постао је најчешћи у Сједињеним Државама, према америчким Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

У студији објављеној у понедељак, анализирала се група од 496 пацијената примљених у британске болнице у новембру и децембру прошле године, па су се упоређивали исходи код пацијената заражених сојем Б.1.1.7 или другим сојевима.

Истраживачи су установили да нема разлике у ризику од тешке болести, смрти или других клиничких исхода код пацијената заражених сојем Б.1.1.7 или другим сојевима.

Насловна страна Информера за 13. април 2021.

„Наши подаци, са свим постојећим ограничењима јер је реч о истраживању података прикупљених у здравственој пракси (real world study), пружају почетна уверавања да тежина болести код хоспитализованих пацијената заражених сојем Б.1.1.7 није значајно различита од тежине болести оних који нису њиме заражени“, наводе научници.

У одвојеној студији објављеној у медицинском листу за јавно здравство Лансет утврђује се да ће вакцина бити вероватно ефикасна против британског соја с обзиром на то да нема очитог повећања стопе поновне заразе у поређењу са другим сојевима.

Према британским научницима, британски сој је око 40 до 70 одсто заразнији од ранијих доминантних сојева.

У студији се такође потврђују ранији налази да је варијанта Б.1.1.7 заразнија.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 13. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар