Крик: Судија Јасмина Васовић нова председница Врховног касационог суда

Мандат председника ВКС-а траје пет година и по закону Васовић не може бити поново бирана на ову функцију

Јасмина Васовић и бивши председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић (Фото: Врховни касациони суд)

Судија Јасмина Васовић изабрана је јуче за председницу Врховног касационог суда, највишег суда у земљи, пошто је за то гласала већина посланика Народне скупштине. Васовић је била једини кандидат за ово место, а њену каријеру обележило је неколико контроверзних поступака – између осталог, била је чланица већа које је незаконито ослободило бизнисмена Станка Суботића за шверц цигарета, како је утврдио Врховни касациони суд.

Посланици су јуче са 185 гласова подржали предлог Високог савета судства (ВСС) и Јасмину Васовић, судију Врховног касационог суда, изабрали за председницу тог суда.

Васовић је била једини кандидат за ово место, а то је у јавности имало негативне конотације, рекао је у скупштини актуелни председник Врховног касационог суда и председник ВСС-а Драгомир Милојевић. Он је подсетио да су све судије Врховног касационог суда биле обавештене о конкурсу за председника суда, али да се нико није пријавио.

„Сами знате, лепотицу света бирамо између кандидата који су се пријавили, тако је и у овом случају“, рекао је Милојевић.

Мандат председника ВКС-а траје пет година и по закону Васовић не може бити поново бирана на ову функцију.

Васовић је каријеру започела у Првом општинском суду у Београду где је судила осам година, потом је три године била судија Вишег суда у Београду, а 2013. напредује у Апелациони суд.

У овом суду је судила у одељењу за организовани криминал и учествовала у доношењу одлука у неким од највећих и најпознатијих поступака.

Васовић је била чланица већа које је правоснажно ослободило оптужби моћнике са Севера Косова – Звонка Веселиновића и Милана Радоичића којима се судило да су учествовали у крађи камиона узетих на лизинг. Била је и у већу које је потврдило коначну пресуду и судију Благоја Јакшића осудило на две и по године затвора због овере лажног уговора, као и међу судијама које су потврдиле осуђујућу пресуду Синиши Стојичићу, брату покојног генерала полиције Радована Стојичића Баџе, и бившем директору царине Михаљу Кертесу за шверц цигарета. Васовић је била чланица већа које је укинуло пресуду којом је бивши министар за заштиту животне средине Оливер Дулић осуђен за злоупотребу положаја.

Једна од најспорнијих одлука судије Васовић била је она када је са колегама из судског већа незаконито ослободила контроверзног бизнисмена Станка Суботића Цанета оптужби за шверц цигарета. Судије су овакву пресуду донеле након што су из поступка избациле неке од главних доказа тужилаштва. Тужилаштво се због тога жалило Врховном касационом суду, који је утврдио да су судије апелације прекршиле закон када су то урадиле.

Васовић 2018. напредује и постаје судија Врховног касационог суда.

Једна од одлука коју овај суд ускоро треба да донесе тиче се поступка у коме је нарко-бос Дарко Шарић правоснажно осуђен на 15 година затвора због међународног шверца кокаина. Шарићеви адвокати поднели су захтев за заштиту законитости и очекује се одлука ВКС-а о томе да ли су судије које су судиле нарко-босу прекршиле закон. Уколико се утврди да јесу, пресуда Шарићу ће бити укинута.

Бојана Јовановић

Опрема: Стање ствари

(Крик, 9. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар