Ројтерс: Израел не признаје Међународни кривични суд у Хагу

Израел није странка Римског статута који је успоставио МКС и стога по дефиницији није странка суда, наводи агенција

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху са војницима (Фото: Israel National News)

Израел ће саопштити Међународном кривичном суду да не признаје његову надлежност у случају који жели да покрене, односно у истрази о евентуалним ратним злочинима почињеним на палестинским територијама, јавио је данас израелски портал Инет.

Сајт је пренео да је израелски премијер Бенјамин Нетанијаху након састанка са министрима и владиним званичницима одлучио да неће сарађивати у истрази, преноси Ројтерс.

Иначе, рок за одговор на нотификационо писмо МКС истиче сутра.

Један израелски званичник потврдио је Ројтерсу да ће влада одговорити на писмо суда, али званично није познато шта ће одговор подразумевати.

Израел није странка Римског статута који је успоставио МКС и стога по дефиницији није странка суда, наводи агенција.

Тужиоци МКС рекли су да су писма послата 9. марта свим заинтересованим странама, дајући им месец дана да обавесте суд да ли спроводе сопствене истраге о наводним злочинима и желе ли одлагање истраге МКС док је то у току, преноси Танјуг.

Палестинци су саопштили да ће сарађивати са МКС, чија се истрага односи на наводне ратне злочине на израелској окупираној Западној обали и у појасу Газе, где су палестински исламисти преузели контролу након повлачења Израела 2005. године. Нетанијаху је претходно истрагу МКС-а оценио као „апсурдну”.

„Оснивање Хашког суда инспирисано је Нирнбершким трибуналом, који је судио нацистичким ратним злочинцима након Другог светског рата. Али тело основано за одбрану људских права постало је тело које ефикасно штити оне који газе људска права”, рекао је израелски премијер.

Ројтерс наводи да је Нетанијаху мислио на палестинску милитантну групу Хамас, против које је Израел ратовао 2014. године у Гази и за коју је тужилац МКС рекао да је такође могла починити злочине.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар