Гардијан: Племство на државним јаслама током короне

Вест о племићима који су примали владину помоћ изазвала је бурну расправу у британском парламенту

Замaк Белвуар у Лестерширу (Фото: Јан Дагнал/Алами)

Десетине богатих британских племића пријавило се за државну помоћ намењену предузећима која се боре да преживе закључавања током пандемије вируса корона, јављају медији.

Владин програм омогућава предузећима да конкуришу за бесповратна средства која покривају већину зарада радника који су приморани да оду на принудни одмор током закључавања.

Најмање 50 племића, укључујући војводе, грофове и маркизе, затражило је новчану помоћ у оквиру те шеме, известио је Гардијан, позивајући се на јавне евиденције.

На списку се налазе и власници раскошних наслеђених имања, замкова, десетина хиљада хектара земље и скупих уметничких колекција, као и они које порески обвезници већ плаћају да седе у Дому лордова.

Војвода и војвоткиња од Рутланда поднели су четири захтева у износу до 10.000 фунти у децембру, у јануару између 10.000 и 25.000 фунти. Они су сада разведени и живе у одвојеним деловима наслеђеног имања, величанственом замку Белвуар у Лестерширу, који је недавно приказан у ТВ серији о британској краљевској породици „Круна“.

Они су затражили и помоћ до 55.000 фунти за кафић и продавницу одеће у њиховом власништву. Медији су проценили богатство војводе од Рутланда на 125 милиона фунти у 2013. години.

Још један аристократа, гроф Далхоаузи, примио је у јануару до 100.000 фунти на име компаније која управља замком Брикин у Шкотској.

Поједини племићи рекли су Гардијану да имају право да користе помоћ баш као и сви други.

Тако је маркиз из Нортхемптона тражио до 10.000 фунти у децембру, док је у јануару затражио 25.000 фунти за хотел. Процењује се да је 2017. имао нето вредност већу од 100 милиона фунти, према извештају медија.

Портпарол једног племићког имања је рекао за лист да је у време велике неизвесности новац добијен од владе коришћен, онако како је предвиђено, за спашавање радних места.

Вест о племићима који су примали владину помоћ изазвала је бурну расправу у британском парламенту. Посланица Лабуристичке странке Оливија Блејк рекла је да је државни програм помоћи требало да буде спас за предузећа која су најтеже погођена пандемијом и да треба проверити да ли је новац отишао онима коме је заиста потребан, преноси Раша тудеј.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 5. 4. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Нема тог десетерца у који ово може да стане … ни сирак тужни, ни чарне очи (да не би гледале).

    Слепом човеку се овако нешто не би могло ни препричати ни објастнити, ни слепи гуслар који је многу тешку муку опевао ово не би могао опевати.

    Сетише ме на Тозовца, Бог да му душу прости, премда је песму написала његова мајка Будимка.

    [youtube https://www.youtube.com/watch?v=Lvk2srsZfEk&w=1181&h=480%5D

Оставите коментар