У Британији седморо умрло од тромба после вакцине Астра Зенеке

Предности вакцине Астра Зенеке у спречавању инфекције ковида-19 и њених компликација и даље далеко надмашују ризике и људи треба да приме ту вакцину, рекла директорка енглеске агенције за лекове

Фото: Joel Saget/AFP/Getty

ЛОНДОН – Од укупно 30 случајева са крвним угрушцима пријављених у Великој Британији после добијања антиковид вакцине Астра Зенеке умрло је седам особа, саопштила је данас британска агенција за лекове (МХРА).

Од 30 случајева са угрушцима забележених закључно са 24. мартом, „нажалост седам је умрло”, навела је британска агенција у саопштењу прослеђеном агенцији Франс прес.

Агенција је прецизирала да су од датих 18,1 милион доза вакцине до тог датума пријављена 22 случаја церебралне венске тромбозе и осам других случајева тромбозе.

„Наше дубинско проучавање тих случајева се наставља”, рекла је директорка агенције Џун Рејн у саопштењу наводећи да неки сличан случај није пријављен за вакцину Фајзер Бионтек.

„Предности вакцине Астра Зенеке у спречавању инфекције ковида-19 и њених компликација и даље далеко надмашују ризике и људи треба да приме ту вакцину када су позвани да то ураде”, додала је она.

У мишљењу објављеном јуче о секундарним ефектима вакцина датим у Британији, британска агенција је навела да је „ризик од таквог типа крвних угрушака врло мали”, пренела је Бета.

Уопштеније агенција је навела да „број и природа нежељених ефеката пријављених до сада нису неуобичајени у поређењу са другим типовима вакцина у употреби”.

Вакцина Астра Зенека која је развијена заједно са универзитетом Оксфорд, под сумњом је у више земаља после пријаве озбиљних случајева формирања тромбова.

Француска агенција за лекове (АНСМ) саопштила је јуче да је од почетка вакцинације у Француској било 12 случајева крвних угрушака после вакцине Астра Зенеке, и укупно четири смртна случаја од ретких облика тромбозе.

Средином марта Европска агенција за лекове оценила је да је вакцина Астра Зенеке „сигурна и ефикасна” и да „није повезана” с већим ризиком од тромбозе. Европска агенција је навела у среду да није нашла ниједан конкретан фактор ризика као што су старост, пол или претходна обољења.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Ако је добра дајте је Елизабети.

    2
    1

Оставите коментар