Блумберг: Одлука руских власти да поново не уведу карантин подстакла опоравак привреде

После неуобичајено благог пада 2020. године, опоравак привреде добија на темпу, оценио експерт Скот Џонсон

Фото: Сајмон Досон/Блумберг

Руска економија претрпела је знатно мање штете током пандемије корона вируса због далеко слабијих мера ограничења него у другим државама, а сада се опоравља од рецесије захваљујући одлуци власти да не уводи поново општи карантин, оценила је америчка агенција „Блумберг“.

Агенција указује да су се ипак појавили проблеми са инфлацијом коју је изазвао раст цена хране у свету и слабљење рубље.

То је подстакло Централну банку Русије да прошлог месеца први пут од 2018. године подигне каматну стопу с тенденцијом даљег раста.

„После неуобичајено благог пада 2020. године, опоравак привреде добија на темпу, што подстиче и успоравање пандемије, напредак у процесу вакцинације и високе цене нафте. При свему томе вирус и даље представља опасност. До повратка у нормално стање је још далеко, али БДП се може вратити на ниво пре кризе у четвртом кварталу“, оценио је експерт Скот Џонсон.

Светска банка процењује да ће опоравак руске привреде постати стабилан захваљујући кампањи вакцинације и да би раст БДП у овој години могао да износи 2,6, односно три одсто наредне године, а да се степен сиромаштва може вратити на ниво пре кризе.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 3. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. ДА ли је Блумберг оценио и Кину и Индију; тамо су се изгледа добро снашли са опасним вирусом?

Оставите коментар