Италија уводи обавезну вакцинацију здравствених радника

Циљ мере је да што више заштитимо медицинско и немедицинско особље, као и оне који раде у окружењу где се могу заразити

Фото: Танјуг/АП

Рим – Сви здравствени радници у Италији мораће да се вакцинишу против корона вируса, саопштила је италијанска Влада, а преноси Ројтерс оцењујући да је реч о потенцијално контроверзном потезу са циљем да се заштите угрожени пацијенти и потисне антиваксерско расположење у земљи.

У декрету који је одобрио кабинет премијера Марија Драгија каже се да су здравствени радници укључујући фармацеуте „у обавези да се вакцинишу”, а они који то одбију могли би да буду суспендовани са посла без финансијске надокнаде до краја године.

„Циљ мере је да што више заштитимо медицинско и немедицинско особље, као и оне који раде у окружењу где се могу заразити”, наводи се у саопштењу владе, преноси Ројтерс.

Уредбом се такође уводи правна заштита за лица која дају вакцине, мера коју су доктори и медицинске сестре захтевали после случаја када су неки лекари стављени под истрагу за убиство након смрти једног вакцинисаног мушкараца на Сицилији.

Критичари владе доводе у питање легалност присиљавања само неких категорија становништва да прими вакцину, преноси Танјуг.

У Италији је досад дато око 10 милиона доза вакцина, а око 3,1 милиона старијих од 60 година примило је обе дозе.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. А чудили се врли аналитичари откуд немили Драги кад подршке у бирачком телу има отприлике негде између Зоране М., Гордане Ч. и Дарије К(ш)Т., и то у апсолутном износу.

    Ову вест треба добро запамтити, нарочито јер се министар здравствени, онај са посебним овлашћењима, управо састао са делегацијом Светске банке а вест која то преноси (пажња, пажња) гласи: “Договорен наставак заједничких активности у циљу развоја здравства Србије.” Задовољни, кажу, досадашњим успехом.

    Успехом?!? Задовољни?!? У апсолутном износу? Пустимо да “бројке” говоре …

    У безмало исти час и СЗО вапи да је “темпо вакцинације у Европи неприхватљиво (?!?) спор и да је ситуација (за промену) забрињавајућа”. Ко њих (не) прихвати неће му вредети ни до смрти (природне?) да тестира машинско уље, козу и папају или дунавску воду из сезоне јесен/зима 2018.
    Ни назално ни анално.

    Тако једна циркуларна претећа СМС порука циклично (из седмог круга) прети да сваки пут добије нови смисао. За оне са црно-белим телевизорима да уприличим директан пренос репризе из времена првог пика (31.03.2020), потписао се Covid 19 лично:

    “Situacija je dramaticna. Priblizavamo se scenariju iz Italije i Spanije.
    Molimo vas da ostanete kod kuce.
    Krizni stab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19”

    Шпанија је изгледа у међувремену негде нестала, можда гледају пренос утакмице, а за задржавање у кућном привору сада стижу појединачна решења надлежног санитарног инспектора па ако прође – прође.

    Кажу и да полиција уме да позове телефоном да провери притворене али не рекоше да ли се ради о обичним јединицама или о оним интервентним које праве селфије док овном разбијају кафиће. А баш ту би могла да лежи и значајна разлика односно одговор на питање зашто кажу “развој” кад мисле на “suzbijanje”.

    .

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading