Гордана Чомић: Истополне заједнице нису брак, нема усвајања деце

Министарка за људска и мањинска права рекла да људи у ванбрачним заједницама не могу остваривати нека права, али да ће јој бити драго ако је то аргумент противника закона

Гордана Чомић (Фото: Танјуг/Тара Радовановић)

Министарка за људска и мањинска права Гордана Чомић изразила је наду да ће дијалог о закону о истополним заједницама бити заснован на чињеницама и оценила да на рачун закона долазе критике оних који га нису прочитали.

Чомић је новинарима на догађају “Дијалог промена: Подршка реформама кроз сарадњу организација цивилног друштва и јавних власти“ данас казала да истополне заједнице нису брак и да није предвиђено усвајање деце.

Упитана о информацији да и Српска православна црква жели да разговара, Чомић је рекла да је Министарство на чијем је челу већ упутило позив јавним личностима из апела 212 које се противе закону и да ће дијалог бити отворен, као и да не сумња да своје аргументе имају и црква и друге верске заједнице.

Коментаришући то што противници закона говоре да за њим нема потребе јер су брачна и ванбрачна заједница изједначене, Чомић је рекла да људи у ванбрачним заједницама не могу остваривати нека права, али да ће јој бити драго ако је то аргумент противника закона.

На догађају о „дијалогу промена“ Чомић је рекла да друштву треба подршка да научи да разговара, као што деци треба подршка да науче да говоре.

“Ако занемарите дијалог у друштву, тешко да ћете имати успешно друштво“, рекла је Чомић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да дијалог почиње вољом да особа изазове сопствено мишљење и да у дијалогу треба да учествују људи са различитим искуствима и мишљењима, а да дијалог треба да обогати заједницу и демократију.

Он је рекао да за Србију дијалог треба да постане “нова нормалност” и да се користи за налажење компромиса, као и да разговоре треба темељити на чињеницама, јер се оне не мењају.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић оценила је да у Србији огроман људски потенцијал није довољно искоришћен и да су универзитети генерално недовољно искоришћен сектор, а нада се да ће и други универзитети следити пример београдског и укључити се у друштвени дијалог.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 25. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар