Џозеф Бајден изјавио да је у Сенату 120 година и споменуо Севернокинеско море

Мислим да би требало да се вратимо на позицију филибастера када сам дошао у амерички Сенат пре 120 година, одговорио је Бајден

Џозеф Бајден на конференцији за новинаре, 25. 3. 2021. (Фото: Иван Вучи/АП)

Амерички председник Џо Бајден направио је још један гаф, овог пута на првој конференцији за новинаре од како је преузео дужност председника. Он је, наиме, рекао да је у Сенату већ 120 година.

Бајдену је постављено питање о процедури којој прибегава конгресна мањина, познатој као филибастер, а користи се за блокирање усвајања закона употребом тактике одлагања бескрајним дебатама.

​„Мислим да би требало да се вратимо на позицију филибастера када сам дошао у амерички Сенат пре 120 година“, одговорио је Бајден.

​Бајден је, такође, навео да ће Кину сматрати одговорном у вези са „Јужнокинеским или Севернокинеским морем“, остављајући гледаоце да провере знање из географије у атласима.

(Спутњик, 25. 3. 2021)

Бајден најавио да ће се поново кандидовати за председника САД

Председник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден на првој званичној  конференцији за медије откако је преузео дужност у Белој кући представио је новинарима нови циљ своје администрације када је у питању вакцинација против коронавируса – да до његовог стотог дана на месту председника САД буде подељено 200 милиона доза вакцина.

„Знам да је то амбициозно. Два пута више од нашег првобитног циља, али ниједна друга земља на свету није пришла чак ни близу ономе што радимо. Верујем да то можемо“, рекао је Бајден.

Првобитни циљ који је Бајден поставио по доласку на власт – да за његових првих 100 дана у Белој кући широм САД буде употребљено 100 милиона доза вакцина, остварен је за 58 дана.

Председник Бајден је представио и нови пакет помоћи и економских олакшица вредан 1,9 билиона долара.

„Откако је Конгрес усвојио закон раније овог месеца, почињемо да видимо нове знаке наде у нашој економији“, рекао је Бајден.

У оквиру пакета је предвиђено да милиони Американаца добију чек у вредности од 1.400 долара. Опредељена је и новчана помоћ за савезне државе, општине, школе и вртиће.

Породице са децом и људи са ниским примањима ће добити пореске олакшице. Биће повећана и помоћ за незапослене која сада износи 300 долара.

Предвиђено је да се милијарде долара потроше на вакцине и тестове као и на поновно отварање школа и фирми које су у кризи.

„Од јуче је више од 100 милиона уплата у износу од 1.400 долара отишло на банковне рачуне људи. То је прави новац у џеповима људи који доноси скоро тренутно олакшање. Милиони других ће врло брзо добити свој новац“, најавио је Бајден, преноси РТС.

Бајден је изразио наду да ће упркос противљењу републиканаца успети да оствари напредак у осетљивим питањима, попут климатских промена, имиграције, реформе прописа о поседовању оружја…

Истакао је да ће његове републиканске колеге морати да утврде да ли желе или не желе да раде заједно.

„Изабран сам да решавам проблеме, а не да стварам поделе“, нагласио је Бајден.

Рекао је да је спреман да ради заједно са сваким републиканцем који жели да помогне да се проблеми реше и ситуација буде боља.

Председник САД је говорио и о проблемима са мигрантима на америчко-мексичкој граници, запретио је да ће Северна Кореја „добити одговор“ ако настави да испаљује балистичке ракете, а истакао је и да планира да се 2024. године кандидује за реизбор на место председника.

„Да, мој план је да уђем у трку за реизбор. То су моја очекивања“, потврдио је Бајден.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар