Бранкица Јанковић: Вакцинација не сме бити услов за остваривање било ког права

Акт дискриминације би био када бисте ви захтевали вакцинацију као услов за остваривање било ког права, објаснила повереница за заштиту равноправности

Бранкица Јанковић (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже за РТС да би био акт дискриминације када би се вакцинација захтевала као услов за остваривање било ког права.

Бранкица Јанковић је у Дневнику РТС-а рекла да је једнак приступ вакцинама у Србији, без дискриминације, нешто што заслужује похвалу и навела пример вакцинације и без заказивања у руралним подручјима, где је неким грађанима било компликовано и готово немогуће да се пријаве.

„Сада се вакцинација спроводи у складу са највишим међународним стандардима“, оценила је повереница.

Такође, поручила је да се не сме допустити никаква дискриминација која се помиње у јавном простору, као што су идеје да људи морају бити вакцинисани да би били запослени, или разноразне друге идеје у вези са окупљањима и давањем предности вакцинисанима.

Да би неком моглa да се тражи потврда да је вакцинисан, како је напоменула, то мора бити прописано законом, а Србија нема такав акт.

„Акт дискриминације би био када бисте ви захтевали вакцинацију као услов за остваривање било ког права“, објаснила је Јанковићева и истакла да само сразмерна и пропорционална мера може бити оправдана законски.

Опрема и скраћивање: Стање ствари

(РТС, 25. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading