Римокатолици и протестанти у Немачкој протестују због забране присуства верника за Ускрс

Током Божића показали смо да смо, уз опрез, у стању да држимо мисе у присуству верника. Зато не желимо да се одрекнемо миса за Ускрс, поручио председник Немачке бискупске конференције Георг Бецинг

Фото: ЕПА/Антонио Бат

Две највеће хришћанске цркве у Немачкој, католичка и протестантска, саопштиле су данас да се неће придржавати препорука савезне и покрајинских влада да се верски обреди у време Ускрса одржавају без присуства верника у црквама.

„Током Божића показали смо да смо, уз опрез, у стању да држимо мисе у присуству верника. Зато не желимо да се одрекнемо миса за Ускрс”, поручио је председник Немачке (католичке) бискупске конференције Георг Бецинг, преноси Танјуг.

Како преноси хрватска агенција Хина, председник савета немачких протестаната Хајнрих Бедфорд-Штром изразио је чуђење одлуком савезне и покрајинских влада.

Бискуп Хајнрих Бедфорд-Штром, председник Савета Евангеличке цркве у Немачкој (Извор: EKD/Evangelische Kirche in Deutschland)

„Одлука корона-самита нас је врло изненадила, поготово ако се узме у обзир да се ради о најважнијем хришћанском празнику”, рекао је Бедфорд-Штром.

На састанку прошле ноћи представници савезне и покрајинских влада су одлучили да се не забране богослужја преко Ускрса, али су апеловали на хришћанске заједнице да се због нагло погоршане епидемиолошке ситуације усмере на одржавање виртуелних миса.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар