Предраг Кон: Најугроженији здравствени систем, а не угоститељи

Епидемиолог и члан Кризног штаба рекао да су угоститељски објекти, пре свега кафићи и ресторани, главна места на којима се не поштују мере и да су, додаје, доказано најчешћа места заражавања

Предраг Кон (Фото: Срђан Илић)

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да је здравствени систем тренутно најугроженији, а не угоститељи и да је став медицинског дела Кризног штаба да се спрече сви контакти, али да разуме „економски диктат” и зашто није донета одлука о потпуном затварању.

Кон је казао да пет дана потпуне затворености није довољно и да отварање свих објеката, осим тржних центара и угоститељских објеката, отежава спречавање контаката.

Он је за ТВ Пинк рекао да би активност вируса могла да се стабилизује ако би се, каже, поштовале прописане мере – девет квадратних метара дистанце, а у фитнес и спа центрима 16 квадратних метара.

Кон сматра да, уколико би затварање у Србији трајало као у западној Европи, не бисмо могли да опстанемо.

„Треба да се схвати да, ако је само један сегмент друштва најугроженији, онда друштво треба да нађе начин да помогне, а тренутно је најугроженији здравствени систем. Угоститељи јесу финансијски и у смислу опстанка, али на ивици опстанка је здравствени систем”, нагласио је Кон, пренео је Танјуг.

Фото: М. Спасојевић

Он је казао да су угоститељски објекти, пре свега кафићи и ресторани, главна места на којима се не поштују мере и да су, додаје, доказано најчешћа места заражавања.

Када је реч о попуштању мера према угоститељима, отварање башти је, каже, реалан захтев у перспективи.

Додао је да ће питање отварања башти доћи на дневни ред када, како каже, почне да падне активност вируса.

Коментаришући окупљање и коло код споменика Стефану Немањи, Кон је рекао да не доживљава то толико трагично јер је, каже, очигледна потреба за животом, али да је то јако увредљиво за здравствене раднике у ковид систему.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Da ti kazem nesto, prijatelju, najugrozenija je sloboda! Ali sta ti znas o tome kad nikad nisi bio duhovno slobodan i ne znas velicinu ljudskog duha!

  2. “Предраг Кон: Најугроженији здравствени систем, а не угоститељи.“
    Ништа мање нису угрожени ни грађани у градском превозу!
    Зашто не закључајте градски превоз на 2-3 недеље?
    Не смете?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading