Данас: Вучић већ пет пута најављивао сопствену вакцинацију

Председник Србије седам месеци најављује сопствено вакцинисање, али још увек није „заврнуо рукав“

(Фото Бета)

Чули смо на телевизору да ће да дође. А да л’ ће стварно да дође нисмо сигурни, каже опрезни грађанин Жагубице у видео-прилогу на општинском веб-сајту под насловом „Грађани општине Жагубица поздрављају најаву доласка Александра Вучића“, којим се изражава добродошлица председнику Србије уколико одлучи да се вакцинише против ковида 19 баш у овом малом месту.

А он је 6. марта, након седнице Савета за националну безбедност, саопштио да ће покушати да допринесе масовнијој вакцинацији у мањим местима, где је одзив грађана најслабији, тако што ће се и сам вакцинисати у Жагубици или Мерошини.

„Ићи ћу у нека места, Ана (Брнабић) у друга места. За десетак дана, кад пређемо милион ревакцинација, ићи ћу у Жагубицу или Мерошину да се вакцинишем и дам пример да се људи вакцинишу… Молим вас, људи, као бога вас молим да се вакцинишете и не слушате неодговорне, јер они вам неће спасити животе“, рекао је између осталог тада Вучић.

Председник Србије седам месеци најављује сопствено вакцинисање, али још увек није „заврнуо рукав“. Медији су бележили такве најаве у августу и децембру прошле године, као и две најаве на исту тему у јануару ове године. Крајем јануара је, међутим, сам себе и демантовао: „Нисам још донео одлуку о дану, што ја да се гурам за то, има угроженијих људи, то је оно што ме спутава да то урадим данас или сутра.“ А онда је 8. марта известио грађане да ће се вакцинисати у Жагубици или Мерошини.

Александар Вучић: Вакцинисаћу се у четвртак или петак у Мерошини или Жагубици

У поздравном видео-клипу на сајту општине Жагубица један од анкетираних грађана каже да „неће да се вакцинише, али да ће, ако дође Вучић и он види да је примио вакцину – размислити“. Други процењује да „има људи који неће да приме вакцину, а да ће кад дође Вучић ипак да га послушају“. Председник општине Жагубица Сафет Павловић „признаје“ да је одзив на вакцинацију у тој локалној заједници мали – до сада је вакцинисано око 900 грађана, а ревакцинисано око 700. Општина, каже, има око 12.800 становника, али је специфична по томе што око 3.500 њих „није ту, већ живи у иностранству“.

„Имамо велико пространство, села су раштркана, па људи да би се вакцинисали треба да пређу и по 40 километара. Радимо на организацији, имамо мобилне екипе, иде набоље. Већ после саме најаве председника Вучића да би могао се вакцинише у нашој општини све је више људи који желе да приме вакцину“, каже за Данас Павловић и додаје да „очекују долазак председника, али да им то нико званично није најавио“.

И у општини Мерошина кажу да је одзив на вакцинацију мали, да имају сличних организационих проблема и да им све отежава разуђеност села. Чули су, кажу, председниково обраћање, али их из његовог кабинета нико званично није обавестио о том доласку.

„Искрено, очекујемо га, спремни да га дочекамо, то би нам значило, али одлука о томе је ипак на државном врху. Чињеница је да одзив за вакцинацију код нас није задовољавајући – до јуче је прву дозу примило 1.147 људи, што је мање од десет одсто, а ревакцинисано је њих 650, што је око пет одсто. Али, чинимо и са наше стране све што можемо да то поправимо“, каже за наш лист Саша Јовановић, председник општине Мерошина, која по попису из 2002. има око 15.000 становника.

Александар Вучић: Одложио сам вакцинисање за следећу недељу

Директор Националне коалиције за децентрализацију Младен Јовановић оцењује да држава запоставља мање општине не само по питању вакцинације, већ у свим областима, а да је квалитет живота у тим срединама битно лошији због огромне централизације. Резултат тога је да мала места у Србији нестају, каже.

„Тешко да једна председникова посета неком од таквих малих места, како би се ту вакцинисао, може ишта учинити да се ситуација имало промени. Таква посета је само одвратни популизам и куповина политичких поена на теми која је данас за све нас егзистенцијална“, каже за Данас Јовановић.

Нема ни довољно вакцина

Председник општине Мерошина Саша Јовановић објашњава да је општина изборила сагласност нишког Института за јавно здравље да отвори три нове амбуланте, како би се приближили становницима села, која су удаљена и по 20 километара од Дома здравља. Обезбедила је волонтере који обилазе старије грађане без „дигиталног знања“ и пријављују их за вакцинацију на сајт е-Управе. Нажалост, нису добили довољне количине вакцина, немају право да вакцинишу и „незаказане“ грађане и немају мобилне здравствене екипе које дају вакцину и изван здравствених установа, каже он.

Зорица Миладиновић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 18. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар