Брукингсов институт: Кинеска економија до 2028. постаје већа од америчке

По први пут у историји, Кина (укључујући Хонг Конг) претекла је Сједињене Државе по броју компанија (124 према 121) на листи Fortune 500. Поред тога, Кина је лишила САД статуса највећег трговинског партнера ЕУ

Фото: sveosrpskoj.com

Сједињене Државе су током пандемије упумпале у своју економију билионе долара.

Према званичним подацима, 6 билиона долара, а према независним проценама – свих девет билиона. А управо почиње упумпавање 1,9 билиона у режији администрације Џоа Бајдена.

Нови председник САД је уверен да ће ови подстицаји погурати америчку економију и помоћи јој да „повећа предност над Кином“, која јој је за петама. Међутим, економисти верују да је за Американце игра већ изгубљена – да ће Кина постати највећа светска економија до 2028. године.

Владајуће демократе су уверене да ће Бајденова инјекција помоћи отварање милион радних места и повећање националног БДП за – билион долара.

Амерички економисти су наглашено сумњичави.

Брукингсов институт (Brookings Institute) опомиње и прогнозира: „Сједињене Државе неће моћи да издрже конкуренцију са главним ривалом. Ни подстицајни пакет неће помоћи. Кина ће претећи Сједињене Државе по величини економије најкасније 2028. године. Кина убрзано истискује Сједињене Државе у готово свим областима“.

По први пут у историји, Кина (укључујући Хонг Конг) претекла је Сједињене Државе по броју компанија (124 према 121) на листи Fortune 500. Поред тога, Кина је лишила САД статуса највећег трговинског партнера ЕУ.

„Америчка економија је 2020. године пала за 2,3% – на 20,9 билиона долара, а кинеска – порасла за 2,3%. Јаз између америчког и кинеског БДП-а смањује се за безмало 1 билион долара годишње.

Амерички БДП је почетком 2021. године износио око 21 билион долара, а БДП Кинe – 14 билиона долара.

Да би била прва, Кина ће морати да одржи раст изнад 6% током читаве деценије.

Кина је лидер у светској трговини, а има четвороструко више становника од Сједињених Држава.

Кинески адут постаје и финансијски сектор. Према Глобалном финансијском индексу 27, Шангај је на тој ранг листи глобалних финансијских центара, потиснуо и Сингапур и Хонгконг и пробио се на четврту позицију. Пекинг је такође међу првих десет, а Шенжен је на 11. месту.

Кина земљама у развоју даје зајмове у укупном износу упоредивом са активностима Светске банке.

У 2020-ој удео Кине у светском БДП износио је 14,5 одсто, наспрам 9,2 одсто у 2010. години.

Кинезима ће, додуше, бити потребно 50 година за претицање Америке по БДП по глави становника.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 18. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ако се опасност од страшног вируса короне буде наставила, биће то и пре.

Оставите коментар