Косово и Метохија: Опљачкана пета црква за десет дана

У селу Горња Гуштерица у општини Грачаница опљачкана црква Свете Недеље из које је украден новац, обијена улазна врата и причињена друга материјална штета

Грачаница (Фото: Танјуг)

У селу Горња Гуштерица у општини Грачаница, ноћас је обијена и опљачкана црква Свете Недеље.

Из цркве је украден новац, улазна врата су обијена и причињена је друга материјална штета, а провалу су приметили мештани овог села у јутарњим часовима и о томе обавестили надлежне, саопштила је владина Канцеларија за Косово и Метохију.

Наглашава се да је у претходних 10 дана ово пета црква у српским срединама на Косову и Метохији која се нашла на мети вандала и пљачкаша, што јасно указује да се српска верска баштина континуирано угрожава, а тиме и нарушава мир православних верника, преноси Танјуг.

Црква Св.Недеље (Извор: Википедија)

Претходног викенда, у ноћи уочи Задушница, обијени су храмови Светог Петра и Павла у Клокоту и Свете Тројице у Партешу, а пре три дана црква Четрдесет Севастијских мученика у селу Драјковце и храм Светог Димитрија у селу Доња Битиња у општини Штрпце.

Како је Канцеларија за Косову и Метохију и раније упозоравала, индикативно је да се овакви случајеви интензивирају уочи годишњице обележавања мартовског погрома на Косову и Метохији, када је уништено 35 верских објеката.

Недопустиво је да се у 21. веку на територији Косова и Метохије, чији се политичари у Приштини и међународни представници декларативно залажу за европске вредности, верску толеранцију и суживот, на терену одвијају најстрашнија кршења верских права и слобода, наведено је у саопштењу.

„Свети кнез Лазар“: Погром на Косову и Метохији 17. марта 2004.

Канцеларија за Косово и Метохију апелује на све представнике приштинских привремених органа и међународних институција, који су преузели дужност и обавезу да осигурају мир и безбедност српског народа на Космету и заштите српску имовину и верску баштину, да хитно реше ове случајеве и приведу извршиоце пред лице правде.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар