Јутјуб: Обрисано 30.000 снимака због ширења неистина о вакцинама

Неке од снимака наводили су лажне тврдње о вакцини које убија људе, узрокује неплодност или садржи микрочип који ће вакцинацијом бити усађен људима

Илустрација: Пиксабеј

Јутјуб је у последњих пет месеци обрисао више од 30.000 снимака који су ширили теорије завере о вакцинама против ковида-19. Портпаролка Јутјуба рекла је да су ови снимци били у контрадикцији с информацијама о вакцинама које долазе од Светске здравствене организације и других здравствених ауторитета, попут британског НХС-а (система јавног здравства).

Јутјуб је у октобру прошле године најавио забрану дезинформација о вакцинама како би сузбио покушаје дискредитације глобалне кампање вакцинације против ковида-19.

Компанија наводи како је прошле године уклонила више од 800 хиљада снимака којима су се шириле дезинформације о пандемији. Та бројка покрива већи број тема од саме вакцине, али свим тим снимцима заједничке су медицински непоткрепљене тврдње о ковиду-19.

Неке од снимака наводили су лажне тврдње о вакцини које убија људе, узрокује неплодност или садржи микрочип који ће вакцинацијом бити усађен људима.

У раним стадијумима пандемије, пише BBC, Јутјуб је био својеврсно уточиште за многе теоретичаре завере који су износили неутемељене тврдње о ковиду-19, па чак и лажне тврдње о чудесним лековима.

Упркос забрани таквог садржаја на Јутјубу, откривање и брисање таквих видеа и даље је велик изазов за све друштвене мреже.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Нова С, 14. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. 1984-а, али уживо!

Оставите коментар