Брисел: Пасош о вакцинацији само за вакцине одобрене у Европској унији

Уверење за слободно путовање биће издавано само за неку од вакцина које је одобрила надлежна европска служба и то су Фајзер/Бионтек, Модерна, Астра Зенека и Џонсон-Џонсон

Фото: Бета/АП

БРИСЕЛ – Пасош-потврда о вакцинацији против корона вируса ради слободног путовања унутар Европске уније треба да буде на снази од 17. марта и важиће само за цепива чију је делотворност установила Европска агенција за лекове (ЕМА), потврдила је европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон.

Ту вест је из извора ЕУ најпре пренела ТВ мрежа „Јуроњуз”, а како је наведено, пасош-потврда о слободном путовању не искључује могућност да грађани унутар ЕУ путују и на основу тестова којима доказују да нису заражени корона вирусом или ако пристану на карантин.

Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс је, према овим изворима, ставио до знања да државе чланице ЕУ могу својим грађанима одобрити вакцинацију за разне вакцине, али уверење за слободно путовање ће бити издавано само за неку од вакцина које је одобрила надлежна европска служба и то су Фајзер/Бионтек, Модерна, Астра Зенека и Џонсон-Џонсон, преноси Бета.

Пасош-потврда ће бити доступан у дигиталном, електронском виду и као оверено уверење на папиру.

Тиме да ће грађани унутар ЕУ моћи да путују слободно и уз тестове или карантин се избегава било који вид дискриминације и сад преостаје да убрзаним поступком одлуку о пасошу, уверењу о вакцинацији потврди Европски парламент.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар