Никола Маловић: Дужник везује себе гдје му газда каже

Ђаво је покрао планету Земљу до метафизичких размјера, и није му доста. На наше очи чини све да би узео и планету Земљу

Гвоздена битва за везивање бродова (Фото: Никола Маловић)

Мачка није Богом дизајнирана да подиже ногу на сваку бандеру као пас, али јесте испрограмирана да чак и када изгледа незаинтересовано, према вама брзо окрене главу када поред ње, у кући или на улици, гласно цмокнете!

И баш као пас који мора да потрчи за баченом коском, тако и народ мора да трчи за баченом политичком коском, а мора и да погледа у правцу телевизора чим му отуд цмокну, од почетка године о Мики Алексићу, корони и Вучићу, споменику Стефану Немањи, пандемији и Вучићу, Вељи Невољи, смрти и Вучићу, избору патријарха, вакцинацији и Вучићу, доктору Стефановићу, ревакцинацији и Вучићу. Поглед на насловне стране дневне штампе открива идентичну тежину коју имају вијести и невијести: у истој висини стоје Путин и гола старлета која је управо промијенила крими-спонзора.

Бацање тематске коске или цмок из телевизора зове се storytelling.

Сторителингом се људски ресурс сваке државе заводи за Голеш планину, данас на ову, сутра на ону тему. О програмираном слому малих и средњих предузећа, потом и држава, нико да зуцне. Не чује се, наиме, од медијске буке.

Економије широм свијета су на кољенима а основна људска права масовно ограничена.

Током трајања операције корона у режији нама невидљивих мештара, привреди је нанијета немјерљива штета. Свијет је на путу да види што никад није: пандемију незапослености и социјалних трагедија.

Никола Маловић: Сторителинг

Може ли ова глобална синхронизација да буде случајна?

Пођимо – иако је свеједно куда – за часак ипак на море…

Затворено је, силом, све од чега живи Приморје, исто као прошле године под режимом Мила Ђукановића: угоститељи, мали привредници, услужне дјелатности.

Од чега ће живети приморске општине у времену када се покрадена и предбанкротна Црна Гора задужила за додатних 700 милиона да би уопште могла да исплаћује плате и пензије?
Општине ће очигледно живети од свлачења голих, али кад мали привредник остане у гаћама, он локалној власти може да покаже још само једну ствар. И то на улици. Општинари канда то наслућују, али су немоћни, јер их државна политика обавезује да се понашају по сценарију донесеном на страни, а тај сценарио гласи: држите мала и средња предузећа затвореним. Зашто? Па, како, зашто, побогу? Због короне, због безбиједности. Нека све од глади поцрка, само да останемо здрави.

Уздигнемо ли фокус, рађа нам се изнад главе у стрип облачићу ово питање: зашто би се било којој држави исплатило да програмски гаси мала и средња предузећа? Једини логички одговор јесте да су државници дебото узели да пјевају како свирају они који су, миц по миц, задужили све гигантске економије по свијету.

Дужник везује себе гдје му газда каже.

Предсједник приморске општине послушно чини исто што и послушни премијери Србије и Црне Горе, јер исто чине сви послушни европски државници, закључно с послушним президентом Бајденом. Они ће до конца сви остати пребогати у пропорцији према сиромашнима, али кад одозго чују цмок, подићи ће ногу и уринираће на све бираче.

Никола Маловић (Фото: Матија Крстић)

Политички је то рефлекс.

Но ко је толико моћан да би и једном Бајдену, „лидеру слободног свијета“, могао да нареди да и он узме програмски да гаси мала и средња предузећа све у страху од ширења медијске куге 21. вијека – короне?

Па то су људи упитне религијске оријентације, прилично склони адренохрому и тежњи ка животу вјечном, на овоме свијету. То су јавности невидљиви духовни монструми који сваког Бајдена у тамошњем свијету, и сваког Вучића у земљама у развоју и у земљама неразвијеним, имају у шаци.

Од гашења малих и средњих предузећа широм свијета, од гашења потом националних економија чак и веома јаких ентитета попут некадашње Италије или Шпаније, једино они имају корист јер су их све задужили. Онај ко економски цркава, као Србија и Црна Гора у пакету, даје за динар што реално вриједи сто, а сутра ће за динар дати и оно што вриједи хиљаду.

Корона је измишљена да презадужени напослијетку продају све, чак и душе.

Власници широм свијета разапете езотерично-економске мреже чекају мирно да све земље које су по дефолту усвојиле план борбе против вируса короне и његових мутација – банкротирају у годинама пред нама. С руком на срцу, мани вакцинације и ревакцинације, вирус се показао до те мјере мутогеним да ће харати и иза пројектоване паузе током љета 2021.

Коме то одговара? Одговара онима који желе да по цијени зрна пшенице купе сва земаљска пшенична поља. По цијени грама злата – све злато на земљи. По цијени влати косе све људске ресурсе: срца, бубреге, јетре… материце и пенисе.

Никола Маловић: Слобода је збир политичара, бандера и Теразија

Људи који се „не придржавају мјера“ биће одговорни што привреде стоје с кључем у брави. Није потребно бити пророк и видјети како се на наше очи јавља прогон библијских размјера. Свједоци смо како се невиђеном жестином води кампања без преседана у историји – да се препаратима који нису прошли неопходно тестирање вакцинише цјелокупна свјетска популација. Ти препарати нису вакцине уопште, стално треба имати на уму. Вакцина мРНК је биолошки имплантант који се никада није користио за лијечење људи. И за чије ће се ине функције сазнати ускоро.

И чиме се онда може објаснити невјероватна упорност којим се програм вакцинације форсира на глобалном нивоу?

Дакако, интересом.

Једини интерес који има смисла није енормна зарада од милијарди доза вакцина. Једини интерес који стоји иза глобалне кампање може бити у томе да се већини сиромашних отме све што имају, дословно. А сиромашан више није само Петар у Србији и Павле у Црној Гори, нити су сиромашне само Србија и Црна Гора, него сви ентитети које само још по навици називамо државама. Колико себи и другима дугују Сједињене Америчке Државе? Пола билиона хиљада милијарди? Колико је то на српском? Ради се о дугу до те мјере несхватљивом као што је величина космоса, дужина броја пи, или тренутак у коме се двије праве линије сијеку у бесконачности.

Ђаво је покрао планету Земљу до метафизичких размјера, и није му доста. На наше очи чини све да би узео и планету Земљу. Милијарде малих власника тијела и душа, с нешто мало имања или уштеђевине, само му сметају. Ко вјерује у добру намјеру мРНК биолошког имплантанта – у мојим очима изгледа као она бештија с великим ушима, тврдоглава у баснама.

Да ли ће бити сезоне на Приморју ове године?

Црна Гора, презадужена и разваљена, нема појма. Биће како јој кажу, да ли за битву да веже туристички брод, или да коноп стави себи око врата.

Опрема: Стање ствари

(Печат, 12. 3. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Mozemo sve ovo da pricamo ali vecini to ne dopire do mozga. Ja sam ocajna sto ljudi nece da vide istinu i da pogledaju stvarnost u oci. Zasto je to tako? Ne razumem…

    15
  2. @Nani
    Зато што је истина болна, а људи верују да илузија не може престати да се наставља. Како овај свет све више личи на конц-логор, извесно је и да ће људи схватити истину. На колективном туширању.

  3. Sve je tako Nikola.

Оставите коментар