Александар Вучић: Вакцинација питање националне безбедности

Председник Србије најавио да ће одмах по повратку у Србију отићи у сваки округ како би се уверио у ток вакцинације, као и да личним примером покаже да је важно примити вакцину

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

 АБУ ДАБИ – Питање вакцинације постаје кључно питање националне безбедности, јер се тиме чувају животи и здравље људи, али и економија, истакао је председник Александар Вучић и указао да је управо зато важно што ће Србија производити и кинеску вакцину, у новој фабрици која ће бити изграђена, уз помоћ УАЕ и Кине.

Он је додао да се до договора о помоћи у изградњи фабрике дошло захваљујући томе што су између УАЕ и Србије успостављени најближи могући односи, тако да они желе да имају пријатеље за Западном Балкану, а посебно поштују Србију.

„Начелно смо разговарали са Кинезима, данас са представницима компаније који су радили трећу фазу истраживања и од 1. априла ће овде (у УАЕ) да ради погон кинеског „Синофарма”. То је прво што нам улива сигурност, јер знајући шеика Бин Заеда, знам да ћемо обезбедити довољно вакцина за грађане”, рекао је Вучић новинарима у Абу Дабију.

Вучић је поновио да је важно да људи буду вакцинисани, посебно сада када хара британски сој и друге варијанте, теже, које доносе већу смртност и брже се преносе.

„Зато је важна вакцинација.. Питање вакцинације постаје једно од кључних питања националне безбедности, јер тиме чувате здравље, животе људе, економију”, рекао је Вучић и додао да закључавање много кошта, али томе земља мора да прибегне ако се мере не поштују, а није довољно људи вакцинисано.

Председник је указао да су две ствари важне – набавка вакцина, коју је Србија, истиче, добро обавила, а на дужи рок стратешко обезбеђивање вакцина.

„Уз овај договор, да идемо у најбржу могућу изградњу нових капацитета, практично ни из чега, да направимо фабрику вакцине, да почне да ради 15. октобра најкасније. И урадићемо то, као и две ковид болнице”, рекао је Вучић.

Додао је да је одмах пренео сарадницима у земљи да траже земљиште надомак Београда, за градњу фабрике, која ће производити између 2 и 3 милиона вакцина месечно.

„Фабрика нам доноси много, јер ће питање здравља бити једно од четири кључна у наредних 30 година. Морамо да журимо са тим, као што смо и са градњом ковид болница”, рекао је Вучић и упитао шта би било да нема Крушевца и Батајнице, где би се бринуло о пацијентима.

„То су ствари које морамо да урадимо, јер то доноси предности”, указао је Вучић, преноси Танјуг.

Радимо најбоље за земљу – не занимају ме реакције других

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ради најбоље што може за земљу како би спасили људске животе и да га не занимају реакције других земаља због најављене производње руске и кинеске вакцине у Србији.

Додао је да ће Србија за годину дана да производи течност за вакцине, не само сировине и подсетио да је Србија већ правила тровалентне вакцине за грип у Торлаку и каже да је свестан да многи неће бити задовољни, због тога, јер Србија не по њима не може да штрчи толико и буде јача од осталих.

„Ако можемо један живот да спасемо – шта ме брига ко ће шта да каже”, навео је Вучић, преноси Танјуг.

„Враћаће нам на друге начине, али ми те савете не слушамо и очекујем друге врсте акције. Али, то ме не брине нити чуди”, навео је Вучић.

Запитао је зашто би неко био одушевљен успехом Србије.

НоваС: Вучићева сага о вакцини – „Бићу први“, „За викенд ћу“, „Сачекаћу“

Вучић каже да је Србија живела тако да је увек неко спуштао и желео да будемо за нијансу лошији од других у региону, да би постојао баланс и да би Србија била довољно добра или фина.

„Највише су нас хвалили када смо били најслабији и када смо ишли и само се извињавали свима у окружењу и уз то смо себи успели да уништимо све фабрике и разоримо оно сто смо пре тога направили. И шта смо имали од тога што су нас хвалили и тапшали по рамену”, запитао је Вучић.

Председник је поручио да је спреман да плати ту цену непопуларности, али да ће Србија зато бити много снажнија и јача у сваком смислу те речи.

Рекао је да Србији не треба да зарађује на вакцинама које ће правити већ да жели да и људи у региону буду здрави.

„Борићемо се да будемо у врху и ми то можемо”, поручио је Вучић.

Обићи ћу све округе да се уверим у ток вакцинације

Председник Александар Вучић најавио је да ће одмах по повратку у Србију, након посета УАЕ и Бахреину, отићи у сваки округ, како би се уверио у ток вакцинације, као и да личним примером покаже да је важно примити вакцину.

„Чим се вратим у земљу, желим да обиђем сваки округ у Србији, да видим како тече вакцинација. Лично ћу отићи у многа мања места, да видим зашто нам тамо иде слабије, у Мерошину, Жагубицу”, рекао је Вучић новинарима у Аби Дабију, преноси Танјуг.

Александар Вучић: Долази време да се и ја вакцинишем

Он је додао да ће се у некој од тих мањих локалних самоуправа и сам вакцинисати, а да вакцину неће бирати.

„Рекао сам да ћу примити кинеску вакцину, али могао бих сваку, јер је свака добра. Желим да одем у мало место, да ми локална медицинска сестра да вакцину и да покажемо да то никоме неће донети ништа лоше”, рекао је Вучић.

Циљ је, каже, да у свим местима буде вакцинације као претходних дана у Крушевцу и Сремској Митровици, где су вакцинисани грађани и без пријаве, јер је то, каже, уродило плодом.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

 1. Ако је 40 % у Србији прележало корону а 30 % је вакцинисано против исте, одакле скок оболелих?

  20
 2. “Александар Вучић: Вакцинација питање националне безбедности“?!
  „ФАРМАКО МАФИЈА(Ш) Вучић поручио Србима: Мораћете да
  се вакцинишете сваке године!“

  „Ми да вакцинишемо све у нашој земљи,…“?!

  Како мисли да вакцинише ВОЈСКУ, ПОЛИЦИЈУ /комуналну и редовну/,
  здравство, просвету – категорије које су првобитно биле у
  приоритету, а онда се ЗАЋУТА/Л/О?
  Са њима се не може као са блентавом и необавештеном србском
  ГЕРИЈАТРИЈОМ, па је зато занемео!

  “Обићи ћу све округе да се уверим у ток вакцинације“!?
  Није најавио да ће обићи и МИГРАНТСКЕ КАМПОВЕ – зашто???

  Вакцинација – ДА или НЕ?
  Само добровољно – уз писмену саласност примаоца вакцине!
  У сваком другом случају држава преузима одговорност /кривичну
  и материјалну/ за настале последице, почев од лекара који преписује
  вакцину /као лек/, техничара који вакцину “даје“ пацијенту,
  Министарства здравља на челу са министром које набавља вакцине
  од страног или домаћег произвођача, и то све у виду потврде, са
  потписима свих горе наведених.
  Даље: Ко сме а ко не сме да прими вакцину – како то утврдити без
  одговарајућег предходног прегледа пацијената и увида у њихове
  здравствене картоне?
  Вакцинисање људи на улици, на терену, мобилним екипапама,
  ван установе и без писменог одобрења одабраног лекара, где се
  лечи и налази здравствени картон примаоца вакцине је тешко
  кривично дело “убиства у покушају“, или наношења трајних телесних
  и душевних последица – трајног инвалидитета!
  Зато не треба потписивати сагласност за добровољно вакциисање.
  Ако је вакцинација, по Вучићу, од СТРАТЕШКЕ ВАЖОСТИ
  ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ, онда то не могу својим потписима
  да гарантују грађани, НЕГО ОН – као Председник Србије и
  Врховни командант!!

  16
 3. @Птичији грип, свињски грип, слепомишији (панголински) грип…
  Где могу да нађем податке о процентима о којима говорите?
  Хвала

 4. Ako je vakcinacija pitanje nacionalne bezbednosti??? a ja odbijem da li to znaci da mogu da budem osudjena kao izdajnik i strpana u zatvor?

Оставите коментар