Израел још неће дозволити окупљање вакцинисаних без маски

Број имунизованих првом дозом у Израелу премашио 5 милиона и премијер Бенјамин Нетанијаху  предвидео да ће читава популација бити вакцинисана до краја априла

Фото: ЕПА/ATEF SAFADI

ЈЕРУСАЛИМ – Израел тренутно не планира да усвоји смернице САД за вакцинисане грађане у којима се наводи да потпуно вакцинисани могу да се састају у затвореном простору без ношења маски или држања дистанце, преноси јавни сервис Кан.

У препорукама америчких Центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) пише да вакцинисани људи могу исто тако поступати са невакцинисаним особама које се не сматрају високоризичним, као у случају када вакцинисане баке и деде посећују здраве унуке.

Званичници израелског Министарства здравља су међутим изјавили да неће још предлагати сличне кораке јер нема довољно информација да ли вакцинисани људи и даље могу да преносе вирус.

Такав приступ је означен као „врло стриктан”, а израелски медији подсећају да постоји јасан доказ да вакцине увелико смањују инфекције.

О тој теми ће се сигурно дискутовати пре јеврејског празника Пасхе, када се породице традиционално окупљају, преноси Бета.

Прошле године је тај празник обележен у време првог и најоштријег закључавања због пандемије корона вируса, па су многи људи били приморани да славе сами.

Министар здравља Израела Јули Еделштајн је изразио наду да ће ове године ипак моћи да се окупе целе породице и да ће уз „одговарајуће понашање (јавности)” избећи ново закључавање.

Бенјамин Нетанијаху: Израел завршио са пандемијом

Израелски медији преносе да је око 30 милиона или само девет процената Американаца потпуно вакцинисано, док је у Израелу тај проценат далеко већи.

У понедељак је број имунизованих првом дозом у тој земљи премашио 5.000.000 и премијер Израела Бенјамин Нетанијаху је предвидео да ће читава популација бити вакцинисана до краја априла.

Другу дозу је примило више од 3.789.000 од 9,3 милиона житеља Израела, према подацима Министарства здравља објављеним у понедељак.

Три милиона становника те земље, укључујући децу и оне који су се опоравили од ковида-19, нису могли одмах да приме вакцину.

Прошле недеље је најављен почетак имунизације опорављених којима ће се давати једна доза.

Од почетка епидемије заражено је више од 800.000 људи у Израелу, а преминуло је готово 6.000 људи.

Нетанијаху је рекао да је у контакту са компанијом Фајзер и да се ускоро очекује употреба вакцине за децу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар