Миланко Шеклер: Вакцинисани да рачунају да ни после пет-шест недеља нису заштићени

Шеклер рекао да ће известан проценат вакцинисаних моћи да пренесе вирус неком другом и апеловао на грађане да се понашају одговорније и да се придржавају мера, а посебно да носе заштитне маске

Миланко Шеклер (Фото: Н1)

Вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер изјавио је данас да вакцинисани људи нису заштићени ни после друге дозе вакцине, и да бар две до четири недеље траје стварање антитела, али и да крвне ћелије буду повећане и учествују у одбрани организма.

„Кад примите вакцину најбоље да рачунате да најмање пет-шест недеља нисте уопште заштићени, а и када прође тај период све вакцине имају ефикасност 80 до 90 одсто“ рекао је Шеклер за ТВ Пинк.

Шеклер је додао да ће известан проценат вакцинисаних моћи да пренесе вирус неком другом и апеловао на грађане да се понашају одговорније и да се придржавају мера, а посебно да носе заштитне маске.

Поручио је да грађани искористе лепо време и буду више напољу да би подигли имунитет, али уз контакте ограничене на породицу и малобројне људе с којима иначе контактирају и знају да су безбедни.

Он је рекао да поред осталог и од генетских предиспозиција од којих зависи колико ће тежак облик инфекције вирусом корона неко имати.

Како је објаснио, гени контролишу количину течности у плућима, а код оних код којих се генетски лучи више течности развија се тежак облик короне јер се плућа више пуне течношћу.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 9. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. „Кад примите вакцину најбоље да рачунате да најмање пет-шест недеља нисте уопште заштићени, а и када прође тај период све вакцине имају ефикасност 80 до 90 одсто“

  Осим код оних који се разболе одмах после вакцинације. У коју статистику њих да убележимо?

 2. Дотични ветеринар микробиолог не рече а колико траје заштита код таквих вакцина, које не штите прва два месеца од примања? Природни имунитет траје свега пар месеци а он дуже траје од вештачког имунитета, односно, вакцина.
  Да ли ће, којим случајем, вакцине да штите од средине пролећа па до средине октобра – када, иначе, није сезона назеба и грипа?

 3. Др ветеринар ништа не говори о природно стеченом имунитету?!
  Наравно, о томе не зна, не жели или неће да говори – зашто?
  Можда због тога што га код животиња – његових пацијената – нема,
  па се животиње МОРАЈУ вакцинисати, за разлику од људи!
  Не би било згорег да чујемо шта о томе “мисле“ и шинтери, касапи/месари
  јер и они “раде“ са животињама!

Оставите коментар