Цетиње: Протест студената и професора Факултета за „црногорски језик“

Група студената и професора, потпомогнута с десетак грађана Цетиња, покушала је да на силу уђе у зграду бившег Министарства културе у том граду

Протест на Цетињу испред зграде Министарства културе, 8. 3. 2021. (Фото: Медиабиро)

Студенти Факултета за црногорски језик на Цетињу, предвођени деканом Аднаном Чиргићем, протестовали су због сумње да ће та универзитетска јединица бити враћена под окриље никшићког факултета за језик, пошто им из ресорног министарства нису уплатили месечне рате, чиме су им, тврде, угрозили опстанак. Група студената и професора, потпомогнута с десетак грађана Цетиња, покушала је да на силу уђе у зграду бившег министарства културе у том граду, у чему их је спречила полиција. Они су испред здања каменовали државног секретара и професора Драгана Копривицу који је изашао да их поздрави.

Након безуспешног упада у зграду министарства и јуриша на Копривицу, студенти су с професорима и грађанима певали „што сте на нас дигли хајку, четничку вам ј… мајку”, а потом је декан Аднан Чиргић позвао окупљене да се мирно разиђу.

Драган Копривица (Фото: Борис Пејовић/Вијести)

Одговорни с овог факултета прекршили су мере у борби против епидемије, којима је предвиђено окупљање максимално 25 људи, не дуже од 60 минута. Декан Факултета за црногорски језик и књижевност Аднан Чиргић поручио је: Нећемо дозволити да влада премијера Здравка Кривокапића, који се јавно шепури да је на референдуму гласао против своје државе, угаси ФЦЈК.

Каменовани професор за „Политику” каже да је то био скуп с намером да се он линчује, а власт натера да им опет даје апанажу. Из владе је, каже, раније поручено да ће Факултет за црногорски језик и књижевност на Цетињу наставити да ради и није намера Владе Црне Горе да угаси тај факултет.

Новица Ђурић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Та „катедра“ је као Брозова школа за социјалистичке функционере у Кумровцу – школује нове јањичаре, каријеристе који би на антисрпској политици да добију позиције и лагодан живот.
    Како се нико од тих „лингвиста“ није ниједном успротивио изгону српског језика из Црне Горе, отпуштању професора, укидању права на документа, јавне исписе и телевизију на матерњем српском језику толике године?
    Наравно да тако нешто не треба укидати, али га не треба ни финансирати. Занимљиво је да Мило никада није финансијски помогао своје франкештајновске измишљотине – ни своју „цркву“, ни свој „језик“ …

Оставите коментар