Швајцарска: Грађани тесном већином подржали забрану ношења никаба и бурки

Према пројекцији Швајцарске радио-телевизије на основу делимичних резултата, предлог ће бити усвојен са 51 одсто гласова, уз могућност грешке од два одсто, преноси Ројтерс

Фото: Ројтерс

Грађани Швајцарске су, према првим пројекцијама референдума, тесном већином одобрили предлог крајње деснице да се забрани ношење никаба и бурки које носе поједине муслиманке у тој земљи.

Према пројекцији Швајцарске радио-телевизије на основу делимичних резултата, предлог ће бити усвојен са 51 одсто гласова, уз могућност грешке од два одсто, преноси Ројтерс.

Мера би се односила покривање лица на јавним местима као што су ресторани, спортски објекти, јавни превоз и шетња улицом.

Изузетак би били верски објекти, или у случају безбедносних и здравствених разлога, као што сада људи носе маске због заштите од пандемије ковида.

Швајцарска влада се противи мери јер сматра да је покривање лица „маргинално“ питање.

Додаје се и да би овакве мере угрозиле туризам, јер већина жена које долазе туристички из добростојећих арапских земаља заклањању лице.

Предлагачи закона кажу да ношење марами преко лица симболизује репресију над женама и кажу да су мере неопходне како би се одржао принцип којим лица треба да буду приказана у слободном друштву као што је швајцарско.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 7. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар