Мило Ђукановић: Кроз попис желе да покажу да је Црна Гора српска држава

Поново присуствујемо експанзионистичкој политици Србије према својим суседима, у овом случају према Црној Гори, каже црногорски председник

Мило Ђукановић (Фото: Саво Прелевић)

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је на Петом новинарском форуму да Србија „невероватно упорно ради у корист своје штете” и додао да је сада пуштен из боце дух мржње према Црној Гори и свему што је црногорско, због чега су односи између две државе данас на најнижем могућем нивоу.

„Србија невероватно упорно ради у корист своје штете. Не треба то доказивати, актер сам политичког живота већ 30 година, испратио сам деведесете године, план З-4 који је нуђен за Хрватску, планове који су нуђени за Босну, Рамбује који је нуђен за Косово. Све то је бахато, грубо и брзоплето одбијано и све то се завршавало озбиљним губицима по Србију и по оне који су били креатори такве политике у Србији. Нажалост, и по друге. Тако да немам никакве сумње да и ова политика данас према Црној Гори јесте политика пуштања духа из боце, духа мржње према Црној Гори”, оценио је Ђукановић, одговарајући на поменутом скупу на питања новинара из региона.

Устврдио је да се оно што се из званичног Београда деведесетих година 20. века радило према Хрватској, Босни и Херцеговини, Косову… данас ради према Црној Гори. Додао је да се из Србије води непримерена кампања према Црној Гори, конкретно за предстојеће изборе у Никшићу.

„Дакле, поново присуствујемо експанзионистичкој политици Србије према својим суседима, у овом случају према Црној Гори. И због тога су наши односи на најнижем могућем нивоу”, констатовао је Ђукановић.

Политика: Ко се и зашто боји пописа становништва у Црној Гори

Сада му је засметао и законски обавезан попис становништва и открио је да је његова власт припремала пописни листић без питања о националној, верској и језичкој припадности. Мишљење претходне власти, како је рекао, било је да анкетни листић треба да се „ослободи” традиционалних питања, којих се ЕУ у већини држава ослободила, јер је попис важан пре свега за економске правце развоја сваке државе.

„За грађанску државу каква је Црна Гора сазнање да ли је између два пописа порастао број припадника једне нације, а опао број припадника друге нације, није – не само од пресудне – већ ни од посебне важности. Зато заиста звучи невероватно да је шефу једне државе од великог националног интереса попис становништва у другој, суседној држави. Реч је очигледно о намери да се кроз резултате пописа доказује теза да Црна Гора није грађанска држава, већ да је Црна Гора српска држава, да би се онда са те платформе могло даље ићи у реализацију политике ’српског света’”, истакао је Ђукановић.

Тако Ђукановић оно што му је током три деценије владања било важно и на чему је неприкосновено владао, као што је национално пребројавање, сада проглашава ретроградним.

Горан Даниловић: То за шта друге оптужује Ђукановић ради свом народу

На оптужбе Ђукановића реаговао је лидер Уједињене Црне Горе (УЦГ), Горан Даниловић, који је за „Политику” казао да му је „младост прошла под Ђукановићевом чизмом”.

Горан Даниловић (Фото: ИН4С)

„Да сам млађи, рекао бих да је реч о политичком мученику чији демократски поглед на свет нико не разуме. Нажалост, младост ми је прошла под Ђукановићевом чизмом. Оно што се из званичног Београда и званичне Подгорице радило деведесетих година 20. века према Хрватској, Босни и Херцеговини, Косову… то се до данас радило и према Црној Гори, уз пуну сагласност Мила Ђукановића”, поручио је лидер УЦГ.

Даниловић наводи да оно што се из званичног Београда радило деведесетих година 20. века према Хрватској, Босни и Херцеговини, Косову…, „то је Ђукановић наставио да ради властитом народу, подржавао свим срцем и допуњавао оригиналностима које су га држале на власти тридесет година. То што се радило некад из ’заједничког, званичног Београда’, данас се ради са званичног Цетиња, од истог званичника оне и ове власти. Био је и остао најбољи ђак најгорих деведесетих година – био и остао”, поручио је Даниловић.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар