Александар Вучић: Један дан закључавања земљу кошта 190 милиона евра

Стиже нам најмање још 1.500.000 доза у априлу. Србија је до сада наручила 14.832.200 доза вакцина. Имамо и имаћемо вакцине, истакао председник Србије

Александар Вучић после седнице Савета за националну безбедност (Фото: Срђан Илић)

Председник Србије Александар Вучић рекао је да државу један дан закључавања кошта 190 милиона долара, као и да је Србија набавила два лека за корона вирус, од којих један стиже почетком априла, а други почетком маја.

Вучић је на конференцији након седнице Савета за националну безбедност рекао да су друга тачка дневног реда биле вакцине против корона вируса, како и на који на чин да се убрза вакцинација и да се „изборимо против лажних вести и напада на вакцине и сам процес вакцинације“.

„Мислимо да смо близу да заравнимо ту криву која је ишла на горе, нисмо медицински експерти, али научили смо да читамо бројеве. Ми смо до сада набавили 2.620.000 вакцина, наредних дана биће доста ревакцинација“, навео је он.

Како је истакао, посебно је важно да се вакцинишу старији људи, чији је проценат вакцинације у неким деловима Србије јако мали.

„У Београду старији од 75 година на Општини Стари град 64 одсто је вакцинисано макар једном вакцином, али у општинама Тутин, Мерошина, Бабушница 9,5-12 одсто. У Општину Жагубица или Мерошина, ту ћу ићи да се вакцинишем да покажем пример“, рекао је председник.

Александар Вучић: Долази време да се и ја вакцинишем

Рекао да је Србија до сада наручила 14.832.200 вакцина, да сада имамо 600.000 вакцина за прву вакцинацију, а да у априлу стиже још вакцина, па у марту мање количине.

„Стиже нам најмање још 1.500.000 доза у априлу. Србија је до сада наручила 14.832.200 доза вакцина. Имамо и имаћемо вакцине“, истакао је.

Напоменуо је да је Србија наручила два лека против корона вируса и да први стиже почетком априла, а други почетком маја.

„То су страховито скупи лекови, њима ћемо спасавати животе. Једна пилула кошта пар хиљада евра“, навео је председник Србије.

Он је поменуо и кампању против Астра Зенека вакцина и рекао да се дешава да људи дођу и кажу да неће да приме њу, него неку другу.

Аустрија привремено прекинула вакцинисање Астра Зенекином вакцином

„Реч је о доброј вакцини, 70 одсто Енглеске је вакцинисано том вакцином. Ревакцина се даје после 12 недеља не јер је слабија, него јер је јача вакцина“, закључио је.

Наставак дијалога Београда и Приштине у мају

Вучић је изјавио да би дијалог Београда и Приштине требало да буде настављен почетком маја, али да се од Србије „на целој западној хемисфери“ очекује да прихвати независност Косова.

„Желим само да кажем да ћемо ми штити националне интересе и чувати оно што неодговорном политиком претходних година није изгубљено“, рекао је Вучић.

Он је додао да ће српска страна инсистирати „гласније и јасније“ него до сада на спровођењу Бриселског споразума у потпуности и на формирању Заједнице српских општина. Најавио је да ће бити донете одређене мере којима би требало да буде побољшан положај људи пре свега у Косовском Поморављу, централном Косову и метохијским местима.

Председник је рекао да су на седници Савета за националну безбедност разматрали горуће проблеме који представљају – ако не крупан горући проблем, онда свакако изазов са којим се Србија суочава.

На седници Савета за националну безбедност биле су четири тачке дневног реда: Косово и Метохија и Република Српска, вакцине и ситуација у борби против корона вируса, борба против организованог криминала и набавка нове опреме техничких средстава за ВОА, ВБА, БИА и МУП.

Опрема: Стање ствари

(Инсајдер,  6. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Млого си учен чоек, вим даси паметан. Оће крава да ми се облизни, ене је риче по цео дан, несме ниједан ветеринар да дође да је тели. Дођи приатељу, помогними. Има да причам свима колики си лаф. А и знаш брате посо

Оставите коментар