Мило Ђукановић: Србија опет шири мржњу према свему црногорском

У Србији се, са ТВ Хепи, води „Битка за Никшић“, како се зове емисија која је покренута. А битка се води са намјером да се освоји Никшић. Никшић се осваја да би се освојила Црна Гора, рекао Ђукановић

Мило Ђукановић (Фото: Саво Прелевић)

Предсједник Мило Ђукановић изјавио је да Србија „невјероватно упорно ради у корист своје штете“ и додао да је сада пуштен дух мржње из боце према Црној Гори и свему што је црногорско, због чега су односи између двије државе данас на најнижем могућем нивоу.

„Србија невјероватно упорно ради у корист своје штете. Не треба то доказивати, актер сам политичког живота већ 30 година, испратио сам деведесете године, план З-4 који је нуђен за Хрватску, планове који су нуђени за Босну, Рамбује који је нуђен за Косово. Све то је бахато, грубо и брзоплето одбијано и све то се завршавало озбиљним губицима по Србију и по оне који су били креатори такве политике у Србији. Нажалост, и по друге. Тако да немам никакве сумње да и ова политика данас према Црној Гори јесте политика пуштања духа из боце, духа мржње према Црној Гори“, рекао је Ђукановић.

Према његовим ријечима, оно што се из званичног Београда радило деведесетих година 20. вијека према Хрватској, Босни и Херцеговини, Косову… то се данас ради према Црној Гори.

„Говорио сам то мојим саговорницима у Београду када је то кренуло, поводом Закона о слободи вјероисповијести. Говорио сам да се сјећам деведесетих, да су тада били неки људи, чини ми се, озбиљнијег политичког калибра од данашњег. Они су тада пустили тај дух мржње из боце и више га нису могли контролисати. Данас се иста грешка понавља, сије се мржња према Црној Гори и према свему што је црногорско. То ће непоправљиво погоршати односе између наше двије државе“, казао је Ђукановић.

Додао је да се то сада види и „кроз бесомучну кампању која се из Србије води за локалне изборе у другом по величини граду у Црној Гори, Никшићу“.

„У Србији се, са ТВ Хепи, води ‘Битка за Никшић’, како се зове емисија која је покренута. А битка се води са намјером да се освоји Никшић. Никшић се осваја да би се освојила Црна Гора. Дакле, поново присуствујемо једној експанзионистичкој политици Србије према својим сусједима, у овом случају према Црној Гори. И због тога су наши односи су на најнижој могућој разини“, рекао је Ђукановић.

Предсједника Црне Горе су у оквиру Подгоричког новинарског форума заједнички интервјуисали новинари Драган Бурсаћ из Бањалуке, Владо Вурушић из Загреба, Томислав Марковић из Београда, Сенад Пећанин из Сарајева и Динко Грухоњић из Новог Сада.

Говорећи о предстојећем попису становништва у Црној Гори, Ђукановић је рекао да је мишљење претходне власти било да анкетни листић треба да се ослободи традиционалних питања, којих се ЕУ у већини држава ослободила, јер је попис важан прије свега за економске правце развоја сваке државе.

„За грађанску државу каква је Црна Гора сазнање да ли је између два пописа порастао број припадника једне нације, а опао број припадника друге нације, није – не само од пресудне – већ ни од посебне важности. Зато заиста звучи невјероватно да је шефу једне државе од великог националног интереса попис становништва у другој, сусједној држави. Ријеч је очигледно о намјери да се кроз резултате пописа доказује теза да Црна Гора није грађанска држава већ да је Црна Гора српска држава, да би се онда са те платформе могло даље ићи у реализацију политике ‘српског свијета'“, рекао је Ђукановић.

Према његовим ријечима, национално пребројавање је важно за оне политике које нису европске, већ су националистичке и шовинистичке.

„Шовинизам представља неподношљиву мржњу према свему што је национално и вјерски различито, што често резултира дестабилизацијом, етничким сукобима па и геноцидом на простору бивше Југославије. Па зар се не сјећамо резултата покушаја територијалног прекомпоновања Западног Балкана? Нисмо добили ни велику Србију, ни велику Албанију, ни велику Хрватску, већ смо добили велику трагедију, са више од 130.000 жртава. Та политика јесте поражена, али није сахрањена и она се сада покушава оживјети“, казао је Ђукановић.

Додао је да тај националистички, шовинистички дух живи у увјерењу да су изгубили деведесетих јер им нису биле наклоњене међународне околности па данас покушавају да ураде оно што нису успјели да ураде тада.

„Међународна заједница је, због разних криза које су се у свијету десиле, напустила Западни Балкан недовршеног посла: оставила нефункционалну Босну, паралисану Македонију, неријешено питање Србије и Косова. Идеја шовиниста сада је да се Црна Гора напусти НАТО, искомпромитује и да се врати под скуте Србије“, оцијенио је Ђукановић.

Мило Ђукановић на Подгоричком новинарском форуму (Извор: Снимак екрана)

Он је рекао да Црна Гора има снаге да одбрани свој грађански и секуларни карактер, због културе и традиције грађанских и антифашистичких вриједности које баштини.

„Честитали смо новој власти побједу на изборима и рекли смо: изволите, преузмите одговорност за вођење државе, али ако сте ваш успјех на изборима протумачили као право да уништите или продате или издате Црну Гору, па онда то више није политичко питање. Онда ћемо то бранити онако како се Црна Гора увијек бранила током своје хиљадугодишње историје. То мора бити јасно ко је погрешно протумачио изборе од 30. августа прошле године“, рекао је Ђукановић, који је и предсједник опозиционе Демократске партије социјалиста.

Ђукановић је навео да је реално очекивати брзи повратак Сједињених Америчких Држава у евроатлантску заједницу а исто тако и на Западни Балкан, јер су представници нове америчке администрације одлични познаваоци прилика на Западном Балкану.

„Из нашег искуства свједочим, кроз хибридни рат који је и из Русије вођен против Црне Горе и 2016. и 2020. године, да је код наших западних партнера то прилично олако третирано као црногорски проблем. Далеко је ово од само црногорског проблема. Оно што је примијењено према Црној Гори 30. августа 2020. године чека сваку европску државу у њеном изборном процесу. Мислим да ће тада постати свјесни да је ово пар екселанс питање европске безбједности“, оцијенио је Ђукановић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вијести, 4. 3. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар