Будва: Спомен плоча на улазу у Стари град префарбана, па враћена у првобитно стање

Фарбање спомен табле на зидинама Старог града посвећену Српској војсци која је ослободила Будву је сраман чин појединаца задојених мржњом, оценио градоначелник Будве Бато Царевић

Табла у Будви (Фото: Вук Лајовић/Вијести)

Група грађана уклонила је фарбу са спомен плоче на улазу у будвански Стари град, коју су непознати починиоци претходно префарбали.

На табли која је изнад главних врата у Стари град постављена 1931. пише:

„На успомену доласка храбре побједоносне српске војске која послије јуначких побједа ослободила Будву, на Митровдан 8. новембра 1918. поставља Општина Будва“.

Изнад тог натписа уклесане су ријечи Петра Петровића Његоша Поколења, дјела суде...

Фото: Вук Лајовић/Вијести

Историјска вјеродостојност уклесаних ријечи подијелила је политичку и стручну јавност у Будви.

Из Комуналне полиције и инспекције Вијестима је раније речено да су обиласком терена уочили да је плоча префарбана.

„Урадиће се допис и прослиједити инспекцији за заштиту културних добара, заводу за заштиту споменика, јер се ради о подручју Старог града које је под заштитом“, саопштено је из ове службе.

(Вијести, 4. 3. 2021)

Бато Царевић: Сраман чин оних задојених мржњом и лажном историјом

Градоначелник Будве Марко Бато Царевић поручио је да је „фарбање спомен табле на зидинама Старог града посвећену Српској војсци која је ослободила Будву у Великом рату је сраман чин појединаца задојених мржњом и лажном историјом“.

Марко Бато Царевић (Фото: Вијести/Вук Лајовић)

„Они који су себи дозволили овакву дрскост и безобразлук не смију проћи некажњено. Колико год њима табла сметала она је дио историје овог града и ван памети је да појединци на своју руку прекрајају оно што се тада догодило. Очигледно да поражене идеологије не желе да прихвате реалност па на све могуће начине покушавају да се подгријавањем сукоба и свађа врате на политичку сцену са које полако нестају. Општина Будва ће спомен таблу вратити у првобитно стање, а у сарадњи са Управом полиције ћемо урадити све да виновнике пронађемо и процесирамо. Ми треба да се окренемо будућности а прошлост да оставимо на миру. Невјероватно је да се и у XXИ вијеку овакве ствари дешавају“, казао је Царевић.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 4. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар